Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järkevä perhepolitiikka lisää työpaikkoja

Mielipide
 
Sami Pikkuaho Veli Tuomivaara

Yleinen käsitys on, että lapsiperheet kuluttavat varoja ja palveluita. Kun ihminen saa kokea turvallisen ja rakastavan lapsuuden, johon sisältyvät riittävät terveydenhuollolliset ja taloudelliset puitteet, hän on koulut käytyään kuitenkin tuottoisa yhteiskunnalle. Lapsiin panostaminen ei siis taloudellisestikaan ole tappiollista vaan järkevä sijoitus.

Lapsiin ja perheisiin kannattaa sijoittaa jopa niin, että syntyvyys nousisi. Jos syntyvyys esimerkiksi kaksinkertaistuisi, se merkitsisi välittömästi noin 60 000 uutta työpaikkaa vuositasolla ja välillisesti toisen mokoman.

Syntyvyyden nousu korjaisi Suomen vääristynyttä huoltosuhdetta. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan lähitulevaisuudessa työvoiman eläkepoistumaa pystytään korvaamaan työmarkkinoille tulevalla ikäluokalla sataprosenttisesti ainoastaan Pohjois-Pohjanmaalla.

Oikea huoltosuhde mahdollistaa seniorikansalaisten korkeatasoisen elämänlaadun ja hoidon unohtamatta niitä, jotka ovat lähtökohtaisesti heikommassa asemassa vammaisuuden tai sairauden vuoksi.

Poliittiset ratkaisut ovat heikentäneet perheiden ostovoimaa ja vähentäneet lapsiperheiden arjen tukimuotoja, erityisesti niitä, jotka auttavat äitejä jaksamaan pienten lasten kanssa. Perheiden verotus kaipaa kehittämistä erityisesti tilanteessa, jossa vain toisella vanhemmalla on mahdollisuus ansiotyöhön.

Perheiden luonnolliset tukiverkostot saattavat olla hyvin niukkoja. Perheiden hajoaminen ei ole nykyisin erikoisuus, vaikka se on rankka koko perheelle. Meidän pitäisi tukea perheiden hyvinvointia niin, että parisuhde voi hyvin, perheet säilyvät ehjinä ja usko huomiseen säilyy.

Ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja halvempaa kuin ongelmien hoitaminen. Kotiapujärjestelmä ehkäisee perheiden väsymistä ja vähentää huostaanottoja.

Olemme pitäneet isyyslomat ja kannatamme isien osallistumista lastenhoitoon sekä perhevapaiden jakamista äidin ja isän kesken. Perheillä tulisi kuitenkin olla vapaus valita oman tilanteensa mukaisesti, hoitaako lapsia kotona äiti vai isä.

Hiljan voimaan tullut osittainen vanhempainrahakausi mahdollistaa molemmille vanhemmille määräaikaisen osa-aikatyön. Valitettavasti joidenkin perheiden kohdalla Kelan kriteerit eivät täyty, jos vaimolla ei esimerkiksi ole mitään virkaa eikä keikkatyö riitä perusteeksi. Kaikki tällaiset ja muut turhat esteet pitää poistaa perhevapaiden jakoperusteista.

Sekä lasten kotihoito että omaishoito ovat erittäin kustannustehokkaita ja työllistäviä. Niitä tulee kehittää tasavertaiseksi vaihtoehdoksi kalliille päivähoidolle ja laitoshoidolle.

Sami Pikkuaho
Veli Tuomivaara
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat