Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungistuminen ei voi jatkua loputtomiin

Mielipide
 
Anna Maija Kekki
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Mika Veijalainen (HS Mielipide 19. 5.) on sitä mieltä, että kaupunki on paras asumismuoto ja kaikkien pitäisi oppia urbaani elämäntapa. Hänen mielestään aluepolitiikka perustuu kielteisyyteen. Kirjoituksessa oli pari kohtaa, jotka paljastivat sen uskomattoman naiiviuden, jonka vallassa moni kaupunki-ihminen valitettavasti näyttää elävän.

Veijalainen kysyi, pitääkö ihmisten elää etäällä toisistaan. Pitää, totta kai pitää! Ei kaikkien, mutta osan. Talojen välille pitää avautua kymmenien hehtaarien peltoaukeita, nykyisin vielä laajempia kuin ennen. Lisäksi kansantaloutemme tarvitsee laajoja metsäalueita, mutta toisaalta niiden tulisi sijaita kohtalaisen lähellä asuttuja seutuja, jotta puunkorjuu sujuisi järkevästi ja kustannustehokkaasti.

Sitä paitsi maatilojen liepeillä olisi hyvä olla muuta asutusta, mieluiten kyläyhteisö, joka loisi viljelijäperheiden elämään turvaa ja yhteisöllisyyttä. Tarvitaan myös kohtuumatkan päässä olevia kuntakeskuksia, joista ruuan tuottajat saavat tarvitsemansa palvelut. Palveluiden ylläpitämiseksi tarvitaan riittävä väestöpohja. Siksi maaseutukunnissa pitäisi olla myös teollisia työpaikkoja.

Toinen kulmakarvoja nostattava kohta Veijalaisen kirjoituksessa oli käsite "maaseutua kannattavat ihmiset".

Aivan kuin kukaan voisi valita, kannattaako vai eikö kannata maaseutua! Jos et kannata maaseutua, elä sitten katto- ja parvekeviljelmilläsi ja ehkä merestä onkimillasi kaloilla.

Tiedän kyllä seuraavan vasta-argumentin. Tiedän myös, että on maita, joissa oma maatalous on ajettu alas ja ruokahuolto hoidettu tuonnilla. Historiankirjoista ja lehdistä voi lukea sellaisen politiikan kauhistuttavista seurauksista.

Kaupungistuminen ei voi jatkua loputtomiin. Siitä pitää jo fyysinen olemassaolomme huolen. Toivottavasti käänne tulee ajoissa ja hallitusti, ilman ruokasotia ja suuria katastrofeja.

Anna Maija Kekki
Keitele

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat