Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armeijan reservistä erotaan monesta eri syystä

Mielipide
 
Jussi Hermaja

Helsingin Sanomien (Kotimaa 23. 5.) jutussa "Reservistä eroava karttaa kertausharjoitusta" väitettiin, että kertausharjoituskutsu olisi tärkein kimmoke sille, että varusmiespalveluksen suorittanut asevelvollinen kieltäytyy reservistä eli hakee täydennyspalvelukseen.

On totta, että vuoteen 2013 asti reservinkieltäytyjien määrä korreloi voimakkaasti kertausharjoituksiin kutsuttujen määrän kanssa. Vuonna 2014 reservistä eroamisten määrä kuitenkin kääntyi voimakkaaseen nousuun, vaikka kertausharjoituksiin kutsuttujen määrä ei juuri kasvanut.

Aikaisemmin täydennyspalvelukseen hakeutuminen on ollut yhteydessä kertausharjoitusten määrään todennäköisesti sen takia, että viranomaisten tiedotus aiheesta on ollut erittäin vähäistä. Monet eivät ole olleet tietoisia koko mahdollisuudesta, ennen kuin kertausharjoituskutsu on saanut heidät pohtimaan asiaa.

Aseistakieltäytyjäliitto avasi 5. toukokuuta eroa-armeijasta.fi -sivuston, koska liittoon alkoi tulla yhä enemmän kyselyjä reservistä eroamisesta.

Aseistakieltäytyjäliittoon tulleiden yhteydenottojen ja Siviilipalveluskeskuksessa täydennyspalvelusvelvollisten kanssa käymiemme keskustelujen perusteella reservistä eroamiset johtuvat monesta eri syystä.

Suomen lähentyminen sotilasliitto Naton kanssa, rauhankysymysten pohtiminen, sodan uhkan mainitseminen tiedotusvälineissä, yleinen elämänarvojen muutos ja nuoruuden ajattelemattomuuden oikaiseminen ovat näiden havaintojen mukaan yleisimpiä syitä erota armeijan reservistä.

Kieltäytyjistä enää pieni vähemmistö alkaa pohtia näitä kysymyksiä vasta kertausharjoituskutsun saatuaan.

Jussi Hermaja
hallituksen jäsen
Aseistakieltäytyjäliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat