Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksella on keinot parantaa tuottavuutta

Mielipide
 
Martti Tiuri

Pääkirjoituksessa "Tuottavuusloikan tilalle työllisyysloikka" (HS 17. 5.) annettiin neuvoja hallituksen muodostajalle Juha Sipilälle. Kirjoituksen mukaan ongelmana on se, että hallitukset eivät tee loikkia. 1990-luvun kasvu tuli tuottavuuden noususta, mutta se johtui siitä, että silloiset hallitukset eivät halunneet, osanneet tai kyenneet puuttumaan yritystalouteen.

Väitteet ovat vääriä. Vaikka hallitus ei suoraan vaikuta yritysten tuottavuuteen, sillä on ohjaava vaikutus.

1990-luvulla valtio noudatti Tekesin johdolla tekniikan asiantuntijoiden avulla laadittua tekniikan kehittämisohjelmaa, jonka perusteella tekniikan ja luonnontieteiden yliopistoille sekä tutkimuslaitoksille annettiin lisävaroja tutkimukseen. Alan yritykset saivat tukea tuotekehitykseen.

Pohjoismaiset telelaitokset puolestaan kehittivät matkapuhelinjärjestelmiä. Nokia alkoi lisätä tutkimuspanostustaan, ja ict-teollisuus pääsi vauhtiin. Myös elektroniikkateollisuus kasvoi, kun osaaminen lisääntyi.

Kaiken kaikkiaan Suomi teki valtavan tuottavuushypyn. Osaamiskilpailukyvyn parantuessa vienti kasvoi kymmenessä vuodessa lähes 200 prosenttia vuoteen 2000 mennessä.

2000-luvulla valtiovalta ei enää ole investoinut osaamiskilpailukykyyn. Vientitulot ovat jääneet jälkeen, ja elintason säilyttämiseksi on lainattu varoja ulkomailta.

Velkaa ei voi enää kasvattaa, vaan on ryhdyttävä säästötoimiin. Säästötarve riippuu siitä, kuinka paljon vientiä pystytään lisäämään.

Talousasiantuntijoiden neuvot viennin lisäämiseksi koskevat verotusta ja hintakilpailukyvyn parantamista eli palkkojen nousun hillitsemistä ja työajan pidentämistä.

Keinot eivät ole tuottaneet merkittävää tulosta. Vienti ei ole kasvanut. Tilapäisten työpaikkojen lisäys ei auta.

Tekniikan asiantuntijat tietävät tehokkaita keinoja, joilla vienti saadaan kasvuun, mutta asiantuntijoita ei ole kuultu, joten poliittiset päätökset ovat viime vuosina jopa menneet väärään suuntaan.

Osaamiskilpailukykyä on heikennetty, kun tekniikan ja luonnontieteiden yliopistojen ja alan tutkimuslaitosten voimavaroja on vähennetty.

Suomen osaamiskilpailukyvyn nostaminen on edelleenkin tärkein keino viennin ja kansantulon merkittäväksi kasvattamiseksi. Tekniikka kehittyy parhaillaan erittäin nopeasti muun muassa nanotekniikan vuoksi. Siksi säästämiskohteita haettaessa on samanaikaisesti parannettava osaamiskilpailukykyä.

Asiantuntijoiden avulla on valittava alat, joiden katsotaan olevan tärkeitä viennin kannalta. Alan yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin on perustettava tutkimusryhmiä sekä laboratorioita laitteineen ja henkilökuntineen. Tutkimusryhmien jatko-opiskelijoille tulee maksaa palkkaa ja heillä on opetusvelvollisuus ohjata harjoituksia ja opinnäytetöitä. Näin uusi tieto leviää nopeasti yrityksiin ja yhteiskuntaan.

Viennin on tulevaisuudessa vastattava entistä suuremmasta kansantulo-osuudesta. Siksi on välttämätöntä nimetä tekniikka- ja tiedeministeri valtioneuvoston kansliaan vastaamaan tekniikan kehitysohjelmasta ja valtioneuvoston pitämisestä ajan tasalla tekniikan kehittymisnäkymistä. Näin vältetään vääriä talouteen liittyviä pitkän aikavälin päätöksiä.

Martti Tiuri
professori emeritus, Aalto-yliopisto
Radiotieteen ja -tekniikan laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat