Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppimistulokset ratkaisevat myös digikoulussa

Mielipide
 
Sakari Laiho

Helsingin Sanomat käsitteli ansiokkaasti (21. 5.) koulumaailman murrosta ja sitä, miten tabletit ja tietokoneet yleistyvät kouluissa.

Digitalisaatiokeskustelussa liian vähälle huomiolle on kuitenkin jäänyt se, että laitteiden lisäksi oppimisen tueksi tarvitaan myös uusia oppimisympäristöjä ja oppimateriaaleja.

Suomalaiset kustantajat tekevät aktiivista kehitystyötä yhdessä kuntien ja koulujen kanssa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Digitaalista materiaalia ja uutta pedagogiikkaa tukevia ratkaisuja on koko ajan enemmän saatavilla, kuten myös uudet, vuonna 2016 voimaan tulevat opetussuunnitelmat edellyttävät.

Haluamme yhdessä kehittää oppimisen tapoja. Meillä on maailman parhaat opettajat, ja tulevaisuuden koulussa uudet oppimisen tavat, oppimateriaalit ja oppimisympäristöt mahdollistavat entistä paremmin erilaisten oppijoiden ottamisen huomioon.

Suomen Kustannusyhdistys on ehdottanut, että uusi hallitus laatii koulutuksen digisiirtymästrategian, jonka tavoitteena on rakentaa Suomesta digitaalisen toimintaympäristön edelläkävijämaa. Nyt eri tahoilla on omia, yksittäisiä projekteja, joista osa keskittyy laitteisiin, osa sisältöihin.

Tarvitsemme selvän vision ja yhteisen päämäärän.

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen erittäin laadukkaat oppimateriaalit. Tämä juontaa juurensa koulujen ja opettajien valinnanvapaudesta. Meidän kannattaa vastedeskin huolehtia siitä, että koulujen käyttöön valikoituvat avoimen kilpailun kautta parhaat ja innovatiivisimmat oppimisen sisällöt.

HS:n jutussa annettiin ymmärtää, että digitaaliseen materiaaliin siirtyminen tuo säästöjä, koska painokustannukset jäävät pois. Painokustannukset ovat kuitenkin vain muutamia prosentteja oppimateriaalien hinnasta.

Merkittävä osuus menee niille ammattitaitoisille suomalaisille opettajille, jotka oppimateriaalia tuottavat. Perusopetuksen kustannuksista oppimateriaalin osuus on vain runsas prosentti, mutta oppimateriaalien merkitys oppimistuloksiin on huomattava.

Laadukas koulutus on investointi tuleviin sukupolviin. Meidän kannattaa pitää vahvuuksistamme huolta myös tulevaisuudessa. 1990-luvun laman aikana tehtiin strateginen valinta, että koulutuksesta ei leikattu. Toivottavasti päättäjillä on rohkeutta tehdä tulevaisuuteen katsovia valintoja.

Sakari Laiho
johtaja
Suomen Kustannusyhdistys

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat