Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarin Suomi-taloa on syytä tukea

Mielipide
 
Elina Kahla

Vastaan Helsingin Sanomissa 5. 5. julkaistuun juttuun Pietari-Säätiön Suomi-talosta.

Ei ole hyvää ja halpaa ranskalaista hajuvettä eikä Suomi-taloa Pietarin arvokorttelissa, jossa aikoinaan Mannerheim loi pitkän uransa perustan. Isänmaan isillä riitti silloin kärsivällisyyttä ja uskoa yhteiseen asiaan. Arvokiinteistö valmistui vuonna 1847 suomalaisen seurakunnan ja koulun tarpeisiin. Talon peruskorjausta ja palauttamista suomalaisten käyttöön voi pitää voittona. Tosiasiallisesti varaton Pietari-Säätiö lähti rohkeasti edistämään kansallista hanketta ja sai sille valtiontakauksen.

Jos kansallisena projektina on saada Suomi nousuun, tämä talo on sitä. Suomi-talon konseptina on luoda synergiaa ja isommat hartiat. Puitteet ovat turvalliset.

Venäjä on korkean kynnyksen toimintaympäristö, jossa pienen ei ole hyvä olla yksin. Menestyminen edellyttää kauaskatseisuutta ja yhteispeliä.

Kansallisena projektina Suomi-taloa on täysi syy tukea. Talo toimii pysyvänä kohtauspaikkana luovan talouden toimijoille, tieteelle, taiteelle ja startup-yrityksille. Vastaavasti venäläiset tarvitsevat paikan etsiä tietoa, koski asia sitten opiskelua, yrityksen perustamista Suomeen tai muuttoa sinne.

Venäjän-yhteistyöhön on syydetty kertaprojekteina satoja miljoonia euroja. Tämä talo on luonut ensimmäisen pysyvän rakenteen.

Suomi-talon toiminnan hyötyä tulevaisuudelle tai tekemättä jättämisen kustannuksia yhteiskunnalle kannattaa arvottaa muutaman miljoonan euron remonttivelkojen vastapainona. Avoimessa yhteiskunnassa ei voi sulkea rajoja. Oma etumme geopoliittisessa ja taloudellisessa alhossa edellyttää toimivia puheyhteyksiä.

Suomen Pietarin-instituutti talon ytimessä on verkottunut keskeisten kumppaneiden kanssa. Pidämme kaikille avointa kirjastopalvelua ja tapahtumia ravintolapäivästä runojen kääntämiseen. Esittelemme suomalaisen modernin arkkitehtuurin ja muotoilun suurnäyttelyn. Myös tulevaisuuden tekijänimet pääsevät esiin. Ei voi ajatella, että kovin pienellä rahalla saisi aikaan jotain kestävämpää.

Suomi-talo ajautuu konkurssiin, jos valtio-omistajalla ei ole poliittista näkemystä sen merkityksestä. Suomalainen veronmaksaja ansaitsee visionäärisen poliittisen johdon ja panostamista tulevaisuuden tekijöihin siellä, missä imua on.

Elina Kahla
filosofian tohtori
johtaja, Suomen Pietarin-instituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat