Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolikiintiöt muuttavat asenteita

Mielipide
 
Elina Hatakka

Merja Pentikäinen kommentoi (HS Mielipide 23. 5.) käytyä keskustelua tulevan hallituksen sukupuolibalanssista. Hän totesi, että kiintiöt naisille ovat tarpeen niin politiikassa kuin liike-elämässäkin.

Intiassa toteutettu koe todistaa oikeaksi Pentikäisen väitteen, että ihmisten alitajuiset asenteet vaikuttavat siihen, kuinka annamme arvoa muille. Koe todistaa myös sen, että kiintiöiden avulla alitajuisia asenteitamme voidaan muuttaa.

Intiassa annettiin eri kylien asukkaiden kuulla sama poliittinen puhe miehen tai naisen pitämänä. Tämän jälkeen kyläläisiä pyydettiin arvioimaan puhe. Kuulijoiden mielestä se oli hyvä, kun puhuja oli mies, mutta huono, kun puhuja oli nainen.

Poikkeuksen muodostivat ne kylät, joissa nainen oli ollut kyläpäällikkönä. Näissä kylissä kuulijat arvostivat naisen pitämää puhetta.

Intian hallitus ja UN Women -järjestö olivat yhteisellä projektilla nostaneet osaavia naisia kyläpäällikön asemaan. Nämä kiintiönaiset saivat kyläläisten silmät avautumaan naisten kyvykkyydelle.

Kiintiöt pitääkin nähdä välivaiheena siirryttäessä kohti tasa-arvoista yhteiskuntaa – myös Suomessa.

Elina Hatakka
valtiotieteen maisteri, Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat