Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuemmeko lapsia vai lastenrattaita?

Mielipide
 
Ville Lehtola

Helsingin seudun liikenteen (HSL) lippujärjestelmä uusitaan vuoden 2017 alusta. Nyt näyttää siltä, että 1980-luvulta peräisin oleva lastenrattaita koskeva käytäntö säilytetään. Tuolloin vanhemman, joka tuli rattaiden kanssa bussiin keskiovesta, ei perustellusti tarvinnut lähteä bussin etuosaan maksamaan matkaansa.

Nyt maksaminen tapahtuu automaatilla, joka on lähes kaikissa liikennevälineissä sisääntulo-ovella. Vanha perustelu ei siis enää päde.

Uudeksi perusteeksi on muodostumassa lapsiperheiden tukeminen. Sitten onkin hyvä kysyä, miksi lapsen kuljettaminen sylissä ei oikeuta liputta matkustamiseen, mutta rattaissa kyllä. Kannattaako juuri rattaita suosia kantoliinan ja -repun tai jonkin muun ratkaisun sijaan?

On absurdia, että luodaan taloudellinen kannuste tuoda tilaa vievät rattaat junaan tai bussiin. Rattaiden omistaminen kannattaa tuon edun takia, vaikkei niitä muuten tarvitsisikaan. Samaan aikaan kuntien ja HSL:n omistama Pääkaupunkiseudun junakalusto Oy on hankkinut uusia lähiliikenteen Flirt-junia, jotta saadaan lisää tilaa lastenrattaille. Sekään ei aina riitä.

Jos haluamme aidosti tukea pienen lapsen vanhempaa käyttämään joukkoliikennettä, matkan maksuttomuuden pitäisi perustua lapsen ikään. Sopiva ikä voisi olla alle 3–5 vuotta. Sitten Flirt-junissakin riittää tilaa niille rattaille, joiden käyttö perustuu aitoon tarpeeseen.

Ville Lehtola
kaupunginvaltuutettu (kok), 4-vuotiaan tytön isä, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat