Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huostaanotossa ketään ei saa jättää yksin

Mielipide
 
Iina Järvi Mareena Heinonen

Helsingin Sanomien jutut "Koskaan ei tiedä, milloin lapsi lähtee" (24. 5.) ja "Äidit kertovat, kuinka lapsi vietiin pois" (25. 5.) käsittelivät tärkeää aihetta. Kirjoituksista jäi kuitenkin puuttumaan se, että sijoitettujen lasten ja heidän perheidensä tilanteet ovat laaja kirjo erilaisia tarinoita.

Vanhempien vaikutus ei poistu lapsen elämästä sillä, että vanhemmat poistetaan lapsen elämästä, eikä vanhemmuus parhaassa tapauksessa pääty lapsen täysi-ikäisyyteen. Siksi sijoitettujen lasten vanhempien tukeminen on lapsen kannalta tärkeää myös sijoituksen aikana.

Sijaisvanhempien haastattelussa (HS 24. 5.) todettiin, että "päihteet ovat mukana lähes aina". Huostaanoton syyt vaihtelevat kuitenkin perhekohtaisesti, samoin lapsen suhde sijoituspaikkaan. Olipa huostaanoton syy mikä tahansa, ketään ei saa jättää kriisin keskellä yksin – ei lasta eikä vanhempaa. Kaikkien huostaanoton kokeneiden perheiden niputtaminen yhteen ei myöskään palvele toimivien ratkaisujen löytämistä sen tärkeimmän, lapsen edun, toteutumiseksi.

Yhteinen tekijä on kuitenkin se, että lapsen ja vanhempien välinen suhde vaikuttaa lapsen elämässä aina sijoituksesta ja sen kestosta riippumatta. Vanhempien vaikutus lapseen riippuu monesta tekijästä, mutta suurin yksittäinen tekijä on vanhempien oma tilanne ja mahdollisuus toimia lapsensa vanhempana.

Perheen hajoaminen aiheuttaa perheessä aina uuden kriisin huostaanottoon johtaneiden ongelmien lisäksi, vaikka lapsen sijoitus olisi hyvin pohjustettu ja tehty yhteistyössä.

Vanhempien tuki sijoitetulle lapselle on tärkeää, mutta kun vanhemmat jäävät yksin kriisiinsä, vanhemmuuden löytäminen uudelleen voi olla todella vaikeaa. Vertaistukiryhmille ja tukihenkilöille on kova kysyntä.

HS:n jutussa (24. 5.) todettiin, että sijoitettujen lasten vanhempien ongelmat tuntuvat kasaantuvan ja ovat yhä vaikeampia. Suomen Kasvatus- ja perheneuvontaliiton "Huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus voi kukkia" -hankkeen toiminnassa tavattujen vanhempien mukaan lapsen huostaanotto ja sijoitus tuntuvat useimmiten johtavan nimenomaan siihen, että ongelmat jatkavat kasaantumista, jos vanhempi jää kokonaan yksin sen sijaan, että sijoitus auttaisi ongelmien ratkaisemisessa.

Iina Järvi
projektikoordinaattori
Mareena Heinonen
kokemusasiantuntija
Voikukka-verkostohanke

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat