Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetuksesta tulee voida käydä julkista keskustelua

Mielipide
 
Antti Korpi Juhani Argillander

Eduskunnan oikeusasiamies on antanut runsaan vuoden aikana kaksi huomautusta kuntatyönantajan edustajille.

Sekä Riihimäen että Tampereen koulutoimessa syyllistyttiin rikkomukseen Suomen perustuslakia (12. pykälä) ja Euroopan ihmisoikeussopimusta (artiklat 10 ja 13) vastaan, kun työnantajaesimies puuttui opettajan mielipidekirjoittamiseen antamalla siitä kirjallisen varoituksen ja samalla uhkauksen irtisanomisesta. Huomionarvoista on, että kummassakin tapauksessa kaupungin johto ja lakiosasto olivat koko selvitystyön ajan näiden laittomiksi osoittautuneiden varoitusten takana.

Kirjoitukset käsittelivät oppilaiden asemaa kouluhierarkian rattaissa opettajan eli lähikasvattajan näkökulmasta. Mielipiteet herättivät lähipiirissään keskustelua, mutta työnantajatahon ainoa tapa osallistua keskusteluun oli sanktioida se ja luoda näin vahva ja varoittava signaali kuntatyöntekijän julkista keskustelua vastaan.

Oikeusasiamies totesi, että varoitus on ankara työnjohdollinen seuraus, koska se on samalla virkasuhteen päättämistä valmisteleva toimenpide.

Käytännössä kysymys on yksittäisen virkamiehen päätösvallassa olevasta asiasta, josta ei ole valitusoikeutta eikä oikeutta esimerkiksi tuomioistuinkäsittelyyn. Näin perustuslain turvaama sananvapaus saattaa kumoutua yhden esimiehen hyvinkin heikon tiedon ja ymmärryksen varassa tekemään ratkaisuun.

Ylin laillisuusvalvoja kiinnitti päätöksissään huomiota kunnallisen virkamiehen sananvapausongelmaan. Oikeusasiamiehen mukaan varoituksilla voi olla merkittävä sananvapauden käyttöä hillitsevä vaikutus: varoitus voi johtaa pahimmillaan siihen, ettei varoituksen saanut virkamies – tai saman työnantajan palveluksessa olevat muutkaan virkamiehet – enää uskalla käyttää sananvapauttaan.

Tämä tilanne on todellisuutta. Vaikka näiden työnantajatahoille osoitettujen huomautusten seurauksena sananvapautta on ikään kuin laajennettu, taustalla elää edelleen uhkavaatimus ja velvoite äänettömänä pysyvän alamaisuuden tärkeydestä.

Riihimäen ja Tampereen kaupunkien saamien huomautusten jälkeen ilmi on tullut useita erilaisia puuttumisia työntekijän sananvapauteen. On myös ymmärrettävää, että suuri osa rikkomusten kohteista ei uskalla tai jaksa viedä asiaa eteenpäin. Prosessit ovat pitkiä, raskaita ja yksinäisiä.

Työnantajan silmissä oikeuksiaan hakeva kansalaiskeskustelija on "persona non grata". Kollegat ovat epätietoisia ja hämillään, ja ammattiyhdistys on usein neuvoton ja välttelevä.

Kuntapomojen asennetta kuvaa hyvin eteläisellä Pirkanmaalla saatu neronleimaus, että työntekijöiden täytyisi "sitoutua positiivisuuteen" mediassa. Asian nouseminen kriittiseen käsittelyyn julkisuudessa sai hankkeen kaatumaan tai ainakin väistymään kirjoittamattomien sääntöjen joukkoon.

Pidämme tärkeänä, että kuntakentässä kuuluu myös "etulinjassa" toimivien ääni. Usein ainoa keino saada uusia näkökulmia esille on julkinen sana, koska kuntien sisäisessä keskustelussa elävät vain esimiestahon hyväksymät aiheet.

Oikeusasiamies käytti perusteluissaan käsitettä "korotetun sananvapauden suoja", joka kattaa yleisesti tärkeistä kysymyksistä käytävää keskustelua. On lohdullista ja kannustavaa tietää, että yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista – kuten verorahoilla kustannetusta kasvatuksesta – on edelleen lupa julkisesti keskustella.

Miten tämä tieto saataisiin kuntien työntekijöille ja virkamiehille? Ja miten tieto saavuttaisi myös kuntien työnantaja-asemassa olevat virkamiehet?

Antti Korpi
senioriopettaja, Riihimäki
Juhani Argillander
lehtori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat