Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuloerot eivät ole pitkällä aikavälillä revenneet

Mielipide
 
Ilkka Nummela

Helsingin Sanomat kertoi (22. 5.) OECD:hen vedoten, että Suomi on vajonnut tuloeroissa kohti keskikastia. Jutussa myös todettiin, että tuloerot ovat revenneet täällä pitkällä aikavälillä. Ajatus sopii hyvin Suomessa käytyyn julkiseen keskusteluun, ja äskeisten eduskuntavaalien alla jokseenkin ehdokas kuin ehdokas nieli ajatuksen lisääntyneistä tuloeroista ilman sen tarkempia perusteluja.

Kun verrataan asioita pitkällä aikavälillä, on hyvä tietää, mihin verrataan. Myönnän, että historioitsijana käsitykseni pitkästä aikavälistä saattaa poiketa elinkeinoelämän edustajien näkemyksistä.

Tuloeroja koskevia laskelmia voidaan tehdä Suomesta 1860-luvulle saakka. Kohtuullisella vaivalla voidaan sanoa tulojen jakautumisesta jotain August Hjeltin ja O. A. Bromsin tutkimusten pohjalta vuodelta 1900. Heidän aineistostaan laskettuna maaseudun verotettujen luonnollisten henkilöiden tuloille laskettu Ginin kerroin saa tuolloin arvon 0,53, joka on kaksinkertainen jutussa viitattuun Suomen kertoimeen 0,26 OECD:n mukaan. Tuskinpa se kuvaa tuloerojen repeytymistä.

Todellisuudessa muutos pienempään on vielä suurempi, koska vuoden 1900 aineistosta puuttuu verottamatta jääneitä pienituloisia. Kaupungeissa tuloerot olivat vuonna 1900 vielä suuremmat, kun Ginin kertoimet kohosivat vuonna 1900 suurimmissa kaupungeissamme noin lukuun 0,60 ja vähän sen yli.

Professori Pertti Haapala on kirjoituksissaan todennut, että tuloerojen supistuminen on ollut yksi suomalaisen yhteiskunnan megatrendeistä 1900-luvulla. Tuloerojen repeäminen pitkällä aikavälillä sopii sen kanssa huonosti yhteen. Eikä kysymys ollut pelkästään suomalaisesta ilmiöstä.

Tähän liittyen on hyvä lopuksi viitata amerikkalaiseen Peter H. Lindertiin, jonka mukaan tasaisempi tulonjako ja sosiaaliturvaan sijoittaminen ovat 1900-luvulla merkinneet OECD-maissa nopeampaa taloudellista kasvua.

Ilkka Nummela
professori
Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat