Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeudet jäävät talouden jalkoihin

Mielipide
 
Janica Anderzén Inkeri Rönnberg

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on Meksikossa virallisella vierailulla presidentti Enrique Peña Nieton kutsumana. Meksikon valtio on ratifioinut keskeisimmät kansainväliset ihmisoikeussopimukset, mutta siitä huolimatta ihmisoikeustilanne maassa on erittäin heikko. Varsin synkkiin tilastoihin lukeutuvat Ayotzinapan normaalikoulun 43 opiskelijan tahdonvastainen katoaminen viime vuoden syyskuussa sekä Jyri Jaakkolan surma viisi vuotta sitten.

Jyri Jaakkolan tapauksesta on uutisoitu laajasti Suomessa, ja erityisesti Amnesty Internationalin Suomen osasto on kampanjoinut ahkerasti oikeuden toteutumisen eteen. Amnestyn vuosien 2014–2015 raportti osoittaa, että kidnappaukset, tahdonvastaiset katoamiset ja muut väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet Peña Nieton noustua valtaan.

Ihmisoikeudet ovat tärkeällä sijalla Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, ja Suomi on sitoutunut edistämään niitä kaikkialla maailmassa. Viralliset vierailut ulkomaille ovat yksi tärkeä väylä nostaa esiin ihmisoikeusloukkauksia ja pyrkiä saamaan oikeutta uhreille.

Presidentti Niinistön matka muodostaa osan Team Finland -verkostoa, jonka tarkoituksena on presidentin johdolla edistää suomalaisten yritysten vientiä Meksikossa sekä parantaa Suomen ulkopoliittisia suhteita. Seurueeseen osallistuu myös joukko suomalaisen elinkeinoelämän edustajia sekä tutkijoita.

Team Finland -verkoston matkan kaupalliset tavoitteet ovat ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjauksen kanssa, jonka tavoitteena on edistää ihmisoikeuksien toteutumista maailmalla. Luomalla uusia ja vahvistamalla aiempia taloudellisia suhteita Suomi tukee välillisesti presidentti Peña Nieton hallituksen alaisuudessa tapahtuneita vakavia ihmisoikeusloukkauksia.

On erittäin tärkeää, että Suomen virallinen delegaatio nostaa esiin huolen ihmisoikeusrikkomuksista Meksikossa ja vaatii Meksikon hallintoa toimimaan aktiivisesti ihmisoikeuksien puolustamiseksi ja vahvistamiseksi. Näin Suomi voi osoittaa, että ihmisoikeudet ovat aidosti keskeinen osa sen ulkosuhteiden hoitoa.

Janica Anderzén
Inkeri Rönnberg
Maan voima -kollektiivi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat