Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkesijoittaminen vaatii koulutettuja varainhoitajia

Mielipide
 
Hannu Kahra

Eläketurvakeskuksen tutkimuksen mukaan vain joka kolmas suomalainen arvelee, että luvatut eläkkeet kyetään tulevaisuudessa maksamaan (HS Pääkirjoitus 24. 5.). Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa, miten hyvin vastaajat kokevat omien etujensa tulevan ajetuiksi: ovatko eläkkeitä koskevat päätökset heidän etujensa mukaisia ja hoidetaanko eläkevaroja luotettavasti?

Huoli on aiheellinen. Suomen työeläkejärjestelmä perustuu korporativistiseen hyvä veli -järjestelmään, jossa ulkoparlamentaariset työmarkkinajärjestöt toimivat käytännössä parlamentin alahuoneena tekemällä eläkkeitä koskevia poliittisia päätöksiä. Politiikassa kyse on pelkästään vallasta: valtaan pääsystä ja vallassa pysymisestä. Vallasta on vaikea luopua, koska valta tuo mukanaan huomattavia etuja.

Koska korporaatiot päättävät eläkkeistä, ne vastaavat myös eläkevarojen hallinnoinnista. Korporativistinen järjestelmä on altis päämies–agentti-ongelmalle. Ongelman ratkaisussa päämiehet (eläkkeiden maksajat ja saajat) ovat palkanneet agentin (varainhoitajan), jonka tehtävänä on ajaa päämiehen etua. Eläkeyhteisöissä hallitukset (jotka ovat myös agentteja) valvovat, että varainhoitajat toimivat ammattimaisesti ja päämiehen edun mukaisesti.

Eläkesijoittaminen ei ole ammattimaista. Tehottomuuden seurauksena työeläkeyhtiöt ovat hävinneet markkinoille kymmenen viime vuoden aikana keskimäärin 1,8 prosenttiyksiköllä vuodessa, julkisen sektorin eläkesijoittajat hieman vähemmän.

Taloustieteen koulutuksen jälkeenjääneisyys on yksi syy sijoittamisen takapajuisuuteen. Suomessa ei opeteta rahoituksen taloustiedettä, joka kouluttaisi ammattimaisesti toimivia varainhoitajia. Valtaosa eläkeyhteisöjen toimitus- ja sijoitusjohtajista onkin maallikoita. Sijoittamisen asiantuntijat ovat myös aliedustettuina hallituksissa tai heillä ei ole lainkaan edustusta.

Valvonnan lisäksi hallituksilla on kaksi muuta tärkeää tehtävää. Ne eivät tee sijoituspäätöksiä, mutta päättävät sijoitusstrategiasta. Hallitusten tehtävänä onkin päättää, kuinka paljon riskiä otetaan ja mistä riskitekijöistä tuottoa haetaan. Varainhoitajat toteuttavat päätökset.

Eläkesijoittajat tulevat pettymään tuotto-odotuksissaan. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa. Alennetaan tuotto-odotuksia ja varaudutaan työeläkemaksujen korotuksiin ja/tai etuuksien leikkauksiin. Vaihtoehtona on ryhtyä toimiin tuottojen kohentamiseksi.

Suomalaisten on syytä varautua tuleviin eläkepäiviinsä säästämällä – jos he siihen pystyvät – ja sijoittamalla säästöt järkevästi.

Hannu Kahra
rahoituksen dosentti
Valtion eläkerahaston hallituksen varapuheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat