Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkevarojen kehityksestä esitettävä selviä lukuja

Mielipide
 
Raimo Ilaskivi

Pääkirjoituksessa (HS 24. 5.) kerrottiin mielenkiintoisella tavalla, kuinka suomalaisten luottamus eläketurvaan on vuosi vuodelta heikentynyt. Vain joka kolmas uskoo, että luvatut eläkkeet kyetään tulevaisuudessa maksamaan. Tämä on mielenkiintoinen viesti, varsinkin kun lähteenä on Eläketurvakeskus.

Mutta kerrotaanko tässä koko totuus vai ainoastaan se osa totuudesta, joka palvelee ensisijaisesti eläkeyhtiöiden etuja? Tästä pitäisi vihdoinkin lyödä numeroita pöytään sen sijaan, että uutisten sävy on vuodesta toiseen suorastaan pelotteleva.

Kaivelin arkistomateriaalia ja omia kannanottojani mediassa saadakseni selville, miksi puheet eläkepommista toistuvat meillä vuodesta toiseen. Eläkelaitosten pääomat eivät ikärakenteen muutosten vaikuttaessa riittäisi pahan päivän varalle. Kuitenkin nämä pääomat ovat jatkuvasti kasvaneet: ne ovat kaksinkertaistuneet kymmenen viime vuoden ja nelinkertaistuneet kahdenkymmenen vuoden aikana. Nyt ne ovat jo 170 miljardin suuruusluokkaa – kolminkertaiset valtion vuosibudjettiin verrattuna.

Onnistunut sijoituspolitiikka ansaitsee tietenkin kiitoksen, mutta taustalla on myös jatkuva eläketurvan heikentäminen taitettuine indekseineen.

Tähän liittyy keskeinen, kaikkia eläkkeensaajia koskeva kysymys: miten eläkelaitosten pääomien odotetaan kehittyvän seuraavina vuosikymmeninä? Mikä on kehitys, jos leikkauspolitiikka jatkuu? Entä silloin, jos maksut pysyvät ennallaan tai jos niitä korotetaan erilaisten vaihtoehtojen mukaan? Paljonko varoja jouduttaisiin käyttämään ja kuinka paljon niiden ennakoidaan vähenevän – vai jatkuuko kasvu edelleen?

Näihin kysymyksiin ei ole saatu vastauksia. Siksi eläkeläispiireissä keskustellaan yhä enemmän siitä, onko pääomien tarkoituksena ensisijaisesti lisätä taloudellista valtaa sen sijaan, että niitä käytettäisiin ylimenokausina ja muutoinkin kohtuullisen eläketurvan takaajana.

Puheet eläkepommista ynnä muista panevat jopa kysymään, lietsovatko eläkelaitokset itse eläketurvaan liittyvää ja kasvavaksi kerrottua epävarmuutta.

Mielipideselvitysten oheen tulee siis saada selviä lukuja siitä, mikä eläkevarojen kehityksen suunta on. Pahitteeksi ei olisi sekään, että sijoituspolitiikan suuntaviivoista annettaisiin joskus lisätietoa, varsinkin kun kotimainen investointitoiminta kaipaa kestävää rahoituspohjaa.

Tuntuu hieman huvittavalta, että yhtiöt suuntaavat sijoituksiaan ulkomaille ja muun muassa ulkomaiset eläkevakuuttajat sijoittavat mittavasti suomalaisiin kiinteistöihin.

Raimo Ilaskivi
valtiotieteiden tohtori, eläkeläinen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat