Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajansuojalain tulkintaa tulisi tarkentaa

Mielipide
 
Juhani Koskinen

Veijo Kauppinen kirjoitti (HS Mielipide 22. 5.), kuinka kodinkoneista tuli romua pikkuvikojen takia, kun osia ei ollut saatavilla. Kuluttajalle ongelmia aiheuttaa myös se, että kodinkoneet hajoavat nykyisin aivan liian nopeasti. Joskus syynä on jopa tarkoituksella lyhytikäiseksi suunniteltu komponentti.

Suomen lainsäädäntö asettaa kestokulutushyödykkeiden myyjille ja valmistajille tuotevastuun, joka kattaa konstruktio-, materiaali- ja valmistusvirheet sekä varaosahuollon kymmenen vuoden ajan.

Takuu, joka nykyisin on keskimäärin kaksi vuotta, on vain myyjän tai valmistajan yksipuolinen tapa rajoittaa tuotevastuuta. Kuluvien ja huoltoa vaativien komponenttien osalta käyttäjällä on tietysti näyttövelvollisuus, että kyseessä on tuotevastuun mukainen eikä käyttö- tai huoltovirhe.

Kuluttajaviranomaiset ovat valitettavasti ottaneet sellaisen kannan, että niin sanottujen elektroniikkalaitteiden kohdalla myyjän tai valmistajan tuotevastuu on täysimääräinen kaksi vuotta ja sen jälkeen osittainen neljään vuoteen asti, mutta neljän vuoden jälkeen ei mitään.

Tämän tietäen myyjät ja valmistajat noudattavat näitä aikarajoja eivätkä kanna lainmukaista vastuutaan. Tästä toimintatavasta pitäisi saada oikeuden ennakkopäätös.

Omituinen lisäpiirre näissä tuotevioissa on, että kodinkoneen vikaan sovelletaan elektroniikan ikärajoja, vaikka rikkoutunut osa olisi pyykinpesukoneen irronnut ja katkennut betoninen vastapaino tai jääkaapin jumiutunut mekaaninen kompressori. Näiden osien rikkoutumiseen kuluttaja ei voi mitenkään vaikuttaa käyttö- tai huoltotoimin.

Kuluttajansuojalakimme tulkintaohjeita pitäisikin siis tarkentaa.

Juhani Koskinen
diplomi-insinööri
Uusikaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat