Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan voi välttää jättämällä taistelematta

Mielipide
 
Roy Sandberg

Annamari Sipilä kummasteli puolustusviitseliäisyyden puutetta ja sen hyväksyttävyyttä (HS Merkintöjä 25. 5.). Ilmeisesti häntä ällistytti, että jotkut ihmiset saattavat pelätä kuolemaa.

Maanpuolustusvelvollisuus toimeenpanotilanteessaan sopii Suomen laeista kaikkein heikoimmin yhteen yksilönvapauden kanssa. Ihminen, jonka valtio pakottaa uhraamaan henkensä, on yksilönvapauksiltaan orjaakin rajoitetumpi.

On samantekevää, kuinka moni Suomessa pelkää todellista sotilaallista hyökkäystä tai voiko hybridisodankäynnin uhan jättää pois laskuista. Maanpuolustusvelvollisuus on yksiselitteinen lakipykälä, joka vaatii, että kriisitilanteessa jokaisen suomalaisen täytyy osallistua sotaan. Tapahtuipa sodankäynti sitten bittiavaruudessa tai rintamalla, se ei muuta tätä tosiasiaa.

Tämä lähestymistapa on nähdäkseni väärä kahdesta syystä. Ensinnäkin on hyvä muistaa, että jos lähitulevaisuudessa joudutaan jonkinlaiseen sotaan, todennäköisimmin isku tulee idästä. On tyystin naurettavaa ajatella, että nykyaikaisessa sodankäynnissä Suomen "uskottava puolustus" merkitsee mitään, kun vastassa on valtio, jonka tieteilijät kehittivät ydinaseita jo 60 vuotta sitten.

Sotimista ei lopeteta sotimalla paremmin, eikä väittelyitä voiteta huutamalla kovempaa. Paras keino välttyä sodalta on kieltäytyä taistelemasta. Sotaan näet tarvitaan kaksi puolta.

Roy Sandberg
valtiotieteiden opiskelija, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat