Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heka haluaa näyttää ja käyttää irtisanomisvaltaa

Mielipide
 
Anu Suoranta

Jaana Närö ja Anni Sinnemäki vastasivat (HS Mielipide 26. 5.) puutteellisesti kysymykseen, miksi Helsingin kaupungin asunnot Oy:n vuokralaiset irtisanotaan remontin ajaksi. Avoimeksi jäi irtisanomisten laillisuus ja se, miksi yhtiö haluaa näyttää ja käyttää irtisanomisvaltaa tuottaen vuokralaisille epävarmuutta.

Peruskorjaus on oikeuden hyväksymä irtisanomisperuste, jos huoneistoissa asuminen on mahdotonta. Merisotilaankadun asukkaille taas on tullut ilmoitus vuokrasopimusten irtisanomisesta julkisivuremontin vuoksi. Kyse ei ole asuntojen peruskorjauksesta.

Hankesuunnitelman mukaan hanke on pääasiassa julkisivujen peruskorjaus. Remonttia tehdään parvekkeilla, pihoilla, katoilla, ulkoseinissä ja saunoissa. Ikkunat vaihdetaan, kuten myös lattiapäällysteet osassa asunnoista. Päivässä tehtävä ikkunoiden vaihto tai osan asunnoista lattiat yksistään tuskin täyttävät irtisanomiskriteeriä asumisen mahdottomuudesta.

Asukkaana ymmärrän korjaustarpeen, ja väistöasuntokäytäntökin on hyvä. Remontti on myös taatusti nopeammin tehty, jos asukkaat ovat evakossa.

Tarve, väistöasunto ja tahti eivät kuitenkaan ole perusteluja irtisanomiselle. Remontoitavan asunnon vuokrasopimus olisi mahdollista jättää lepäämään. Vuokrasopimuksen pysyvyys olisi myös signaali siitä, että kaupungin täysin omistama yhtiö arvostaa vuokra-asumista ja asukkaita Helsingissä, jossa työmarkkinoilla on epävarmuuksia ihan riittämiin.

Närö ja Sinnemäki perustelivat irtisanomisia myös sillä, että asunnot tulee saada hallitusti tyhjiksi remontin käynnistymiseen mennessä. Uskoni on vahva, että Hekan vuokralaiset osaavat ilman irtisanomistakin käyttää kalenteria ja ymmärtävät siirtyä väistöasuntoihin ennen kuin remontti alkaa.

Anu Suoranta
työelämän tutkija, Hekan asukas
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat