Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköinen allekirjoitus on jo Suomessa

Mielipide
 
Harri Koponen

Matti Kalliokoski kirjoitti (HS Merkintöjä 22. 5.) sähköisen allekirjoituksen kalleudesta ja vaikeudesta. Kaikki kunnia Viron tekemille ratkaisuille, mutta ei pidä lähteä merta edemmäs kalaan. Edullinen ja vaivaton sähköinen allekirjoitus on jo Suomessa arkipäivää.

Vuodesta 2010 lähtien Suomessa on toiminut yksityisiä sähköisen allekirjoituksen operaattoreita. Vuoden 2009 laki tekee pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella tehdystä sähköisestä allekirjoituksesta juridisesti sitovan. Jo sadattuhannet suomalaiset ovat allekirjoittaneet näin, ja määrä lisääntyy räjähdysmäisesti.

On totta, että markkinoille on tarjottu kovin kalliita ja tietoteknisesti orientoituneita ratkaisuja. Tämäkin on onneksi menneisyyttä. Pilvipalveluna sähköinen allekirjoitus on samana päivänä käytettävissä, ilman minkäänlaista aloituskustannusta. Tämä ei varmasti pääse yllättämään pieniäkään yrityksiä tai yksityishenkilöitä, paitsi enintään myönteisesti.

Myös tietojärjestelmiin liitetty sähköinen allekirjoitus on enemmän saman viikon kuin saman vuoden asiaa.

Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että markkinaehtoisesti syntyneet ratkaisut voidaan hyödyntää kansallisesti. Tämä on nähtävissä käytännön toteutuksena sähköisen allekirjoituksen osalta vaikkapa tänään torstaina Kansallisen palveluarkkitehtuurin infotilaisuudessa, kansalaisen palvelunäkymä suomi.fi:ssä.

Muutaman seuraavan vuoden aikana vuosittainen sähköisten allekirjoitusten määrä nousee vähintään kymmeniin miljooniin. Osa viranomaisista on jo luonut valmiudet käsitellä lisääntyvää sähköisten asiakirjojen määrää, joillakin on vielä tekemistä. Tässä on tulevan hallituksen digitalisaatio-ohjelmalle helppo voitto.

Digitalisaation hedelmistä nautitaan jo arjessa ja juhlassa monin tavoin. Kun markkinaehtoisesti täytetään myös julkisia tarpeita, pääsemme yhä nopeammin ja edullisemmin takaisin ansaitulle kärkipaikalle myös kansallisissa sähköisissä palveluissa.

Harri Koponen
kehitysjohtaja, onnistuu.fi
puheenjohtaja
Kansallisten palvelujen kehittäjät ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat