Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säästöjä ei saisi kohdistaa lapsiin

Mielipide
 
Reino Rissanen

Valtion ja kuntien säästöjen kohdistaminen erityisesti lapsiin ja lapsiperheisiin on lyhytnäköistä talouspolitiikkaa. 1990-luvun lama-ajan ratkaisut heikensivät ennaltaehkäisevien palveluiden resursseja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tämä näkyi nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisenä, jatko-opiskelujen keskeytymisinä, huostaanottojen lisääntymisenä ja korjaavien palvelujen lisääntymisinä.

Eniten kouluterveydenhuollosta leikanneet kunnat joutuivat käyttämään 2000-luvun alussa lasten ja nuorten psykiatrisen sairaanhoidon palveluja enemmän kuin muut vastaavat kunnat.

Kun verrataan vuoden 2010 tilannetta 1990-luvun alun tilanteeseen, palvelujen käyttö on lisääntynyt merkittävästi. Esimerkiksi kasvatus- ja perheneuvoloiden lapsiasiakkaiden määrä on lisääntynyt lähes 50 prosenttia. Psykiatrisessa laitoshoidossa olevien nuorisoikäisten osuus ikäluokastaan kasvoi yli 150 prosenttia ja erityisopetuksessa olevien koululaisten osuus ikäryhmästään noin sata prosenttia.

Kunta tai valtio voi tukea lapsen hyvää kasvua ja vähentää syrjäytymisen riskiä varmistamalla lasten kasvuympäristöjen ja kasvun tuen laatu. Työntekijöiden riittävä määrä ja ammattitaito päiväkodeissa, kouluissa, neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa tulee turvata, kuten myös peruspalvelujen saatavuus lähipalveluina. Lastensuojelun rahoitusta ja työntekijöitä tulee suunnata ehkäisevään lastensuojeluun.

Lasten ja nuorten osallisuutta on varmistettava tarjoamalla harrastus- ja nuorisotoimintaa sekä myöntämällä toimeentulotukea lasten harrastuksiin. Kaikille nuorille tulisi taata vähintään ammatillinen koulutus. Lisäksi koulutuksen ja työelämän välisiä siirtymävaiheita pitäisi tehostaa.

Eri hallinnonalojen on tehtävä yhteistyötä kehittämällä perus- ja erityispalveluja niin, että ne toimivat joustavasti limittyen ja yhteistyössä vanhempien kanssa.

Reino Rissanen
erityislastentarhanopettaja kaupunginvaltuutettu (sd)
Rovaniemi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat