Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa voi kääntyä ammattiyhdistyksiä vastaan

Mielipide
 
Jouni K. Päivölä

Ammattiyhdistysliikkeen jäsenten ensireaktiot julkaistuun hallitusohjelmaan ovat olleet masentavia. Heille ei kelvannut yhteistyö, vaan he vetäytyivät oppositioon.

Viime vuosikymmenen aikana ammattiyhdistykset ovat hukanneet momentuminsa: ne eivät ole uudistuneet muun maailman mukana. Ammattijärjestöt ovat omaksuneet yksinkertaisen mutta niiden kannalta tehokkaan neuvottelutaktiikan. Ne antavat mitä vastapuoli haluaa, mutta kalliilla hinnalla.

Yleensä se, mistä yhdistykset ovat antaneet periksi, on tullut runsaasti takaisin jostain muualta. Heikot hallitukset ovat jakaneet pistevoittoja hyvinvointia saadakseen, mutta ne ovat maksaneet niistä kovan hinnan.

Kansa osoitti vaaleissa olevansa valmis kantamaan oman vastuunsa maan talouden pelastamiseksi. Näitä äänenpainoja on kuulunut käytännössä kaikkialta lausujien elämäntilanteesta tai -asemasta riippumatta. Tämä on jäänyt ammattiyhdistysliikkeeltä huomaamatta. Tulevan hallituksen suunnitelma on rankka mutta välttämätön toteuttaa.

Ammattiyhdistysliike on tilanteessa, jota voi kuvata parhaiten vanhalla kysymyksellä ja vastauksella: Mikä on menestyvän yrityksen suuri uhka? Se itse!

Uskon, että näemme vielä tänä vuonna tilanteen, jossa ihmiset kääntyvät avoimesti ammattiyhdistyksiä vastaan – varsinkin, jos ne alkavat esittää liian kovia vaatimuksia tai uhkauksia.

Meillä on vahva demokratian perinne, johon kasvoi vähin erin käenpoikanen, kolmikanta. Se oli tarkoituksenmukainen aikansa. Tosin ei koskaan välttämätön. Nyt kuolonkorinoissa pyristelevä ammattiyhdistysliike on käenpoikasen tavoin unohtanut asemansa pesässä.

Ammattiyhdistys on parhaimmillaan hyvä lisä yhteiskunnan osana, mutta jo useiden vuosien ajan se on käyttänyt valtaa, joka ei sille kuulu.

Jouni K. Päivölä
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat