Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulokokeilu jäi marginaaliseen rooliin

Mielipide
 
Johanna Perkiö
Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb esittelivät keskiviikkona uuden hallituksensa ohjelman.

Tuore hallitusohjelma on sosiaali- ja työvoimapoliittisilta linjauksiltaan melko ristiriitainen. Yhtäältä ohjelmassa mainitaan keskustan viime syksystä markkinoima perustulokokeilu, toisaalta taas esitetään työn vastaanottovelvoitteen tiukentamista sekä velvoitetta osallistua aktivointitoimenpiteisiin. Myös vuorotteluvapaan ehtoja aiotaan tiukentaa ja kaikenlaista poissaoloa työelämästä rajoittaa.

Maininta perustulokokeilusta on sijoitettu erikoisesti palvelujen asiakaslähtöisyyttä käsittelevään osioon työttömyysturvan uudistusta käsittelevän osion sijasta.

Hallitusohjelma kertoo, että maan tuleva hallitus elää työmarkkinoiden muutoksen ja sosiaaliturvan uudistustarpeiden osalta menneisyydessä. Työn vastaanottovelvoitteen tiukentaminen ja pakkokeinoin toteutettu aktivointi eivät sovi yhteen sen tulevaisuuskuvan kanssa, jossa älyteknologia syö työpaikkoja nopeammin kuin uusia syntyy.

Tulevaisuudessa työtä tehdään todennäköisesti yhä enemmän vaihtelevissa ja tilapäisissä työsuhteissa sekä yrittäjämuotoisesti. Rakenteellinen työttömyys lisääntyy digitalisaation myötä. Tämä edellyttäisi perustulon kaltaista inhimillistä ja elämäntilanteiden mukaan joustavaa sosiaaliturvaa. Hallitusohjelmassa perustulokokeilun sisältöä ei kuitenkaan täsmennetä, ja esitetyt konkreettiset uudistukset vaikuttavat vievän poispäin perustuloajattelusta.

Jotta perustulokokeilu olisi uskottava, sen rinnalla tulisi sitoutua uudistamaan sosiaaliturvan rakenteita perustulon suuntaisesti. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi eri tukimuotojen yhtenäistämistä, työn ja sosiaaliturvan yhteen sovittelun edelleen helpottamista, tukien myöntämiseen liittyvän byrokratian vähentämistä sekä yrittäjän toimeentuloturvan parantamista. Perustulokokeilun roolina olisi toimia valmisteluna perustulon käyttöönotolle tulevaisuudessa.

Johanna Perkiö
väitöskirjatutkija
Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat