Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuskatastrofi on nyt ovella

Mielipide
 
Kari Uusikylä

Kukaan ei voi kiistää kansantalouden ongelmia: säästää ja leikata pitää. Ei pidä kuitenkaan uskoa, että leikkauslistat ovat objektiivisia. Ne perustuvat päättäjien arvoihin ja vallankäyttöön.

Kaikki puolueet vannoivat ennen vaaleja, että koulutuksesta ei leikata. Hallituksen johtotrio söi heti sanansa. Johtotroikan on turha selitellä, että kaikkien oli tingittävä tavoitteistaan, kun lupaukset petettiin.

Arvot ratkaisevat sen, mihin yhteiset rahamme käytetään. Uuden opetusministerin puhe koulutuksesta hallituksen kärkihankkeena on propagandaa.

Ammatillista koulutusta typistetään ja kurjistetaan. Muistissa ovat valheelliset lupaukset yliopistorahoituksesta ja sivistysyliopiston turvaamisesta vuoden 2010 uudistuksen jälkeenkin. Nyt enää harvat puhuvat perustutkimuksen saati akateemisen sivistyksen puolesta.

Marraskuussa 2001 Finlandia-talossa kokoontunut elinkeinoelämän eliitti teki esityksen kouluasiain neuvottelukunnan perustamisesta valtioneuvoston kansliaan. Sen piti uudistaa surkea koulujärjestelmämme. Ensimmäinen Pisa-mittaus julkistettiin muutamien viikkojen kuluttua. Suomesta tuli koulutuksen mallimaa.

Kirjoitin vuonna 2003 näin: "Se mitä kouluissa tulevaisuudessa tapahtuu, riippuu päättäjien arvoista, viisaudesta ja inhimillisyydestä. Onko maailman yhdellä kilpailukykyisimmistä maista halua huolehtia lapsistaan? Koulukatastrofia julistaneet ovat vaimentaneet kritiikkiään, mutta kovien arvojen vastaisku tulee viimeistään, kun Suomi menettää kärkisijansa Pisa-vertailussa. Näin tulee käymään; kukaan ei pysy ikuisesti huipulla, eikä se ole tarpeenkaan."

Nyt on tullut vastaiskun aika. Koulua "kehittävät" tahot, jotka kauppaavat utopioita, digiloikkia ja menestystä. Opetusopillinen tutkimustieto ja kouluopetuksen arjen tuntemus on korvattu mainospuheilla, lupauksilla osaamisen huipulle nousemisesta.

Vuoden 2016 opetussuunnitelman ideoita esitellyt Helsingin opetusvirasto ilmoitti yhteistyökumppanikseen Accenturen, töiden ulkoistamiseen erikoistuneen kansainvälisen konsulttifirman, sekä Microsoftin. Olisin kaivannut kasvatuspsykologeja, lasten- ja nuorisopsykiatreja sekä opetuksen todellisia asiantuntijoita.

Opettajat ja koululaiset voivat yhä huonommin leikkausten puristuksessa. Mutta mitäpä siitä, jos minä itse voin pian ostaa lapselleni koulutusta ja hyvän tulevaisuuden.

Kari Uusikylä
didaktiikan emeritusprofessori Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat