Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienen väestömme kaikki luovuus on saatava käyttöön

Mielipide
 
Hannele Lehto

Yksi hallitusohjelman kärkihankkeista on taiteen perusopetus. Käsitteiden selventämiseksi: taiteen perusopetus on eri asia kuin yleissivistävän koulun antama perusopetus taiteessa. Taiteen perusopetus on maksullista, alueellisesti ja taiteenalojen suhteen epätasaisesti jakautunutta ja tavoittaa vain pienen osan ikäluokasta. Sillä on toki oma paikkansa erityisen kiinnostuneiden taiteen harrastajien kannalta.

Taiteen perusopetukseen osallistuvista lapsista suurempi osa on ylemmistä sosiaaliryhmistä kuin väestössä keskimäärin.

Taiteen perusopetuksen rinnalla pitäisi voimakkaasti kehittää ja lisätä yleissivistävän koulutuksen perusopetusta taiteessa. Se on ainoa väylä saada käyttöön pienen väestömme kaikki luovuus ja voimauttaa lapsia itseilmaisuun vaikeissakin elämäntilanteissa ja sitä kautta osallistaa ja ehkäistä syrjäytymistä. Se on myös ainoa tapa antaa kaikille ilmaisun perustaidot sekä valmiudet visuaalisen, auditiivisen ja spatiaalisen ympäristömme hahmottamiseen ja tulkintaan.

Hallitusohjelman kirjaus ei siis todellakaan tarkoita sitä, että taiteen perusopetus kaikilla taiteen aloilla maan kaikissa osissa ulotetaan oikeasti kaikkien saataville. Kirjaus sisältää siis ainekset myös eriarvoisuuden lisäämiseen, varsinkin, jos samaan aikaan heikennetään edelleen yleissivistävän koulun ja opettajankoulutuksen opetusta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus lastenkulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi (2014) selvittää näitä seikkoja.

Hannele Lehto
filosofian tohtori, dosentti
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat