Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sakkoa ei voi määritellä valtion tarpeen mukaan

Mielipide
 
Janne Hyppölä

Juha Sipilän (kesk) hallituksen hallitusohjelma vaikuttanee yhteiskuntaamme merkittävästi. Vaikutuksiltaan vähäisempi kohta on päiväsakon rahamäärän ja rikesakkojen kaksinkertaistaminen. Etenkin päiväsakon rahamäärän kaksinkertaistaminen herättää epäilyn hallituksen kyvystä harkita soveliaita politiikan keinoja.

Päiväsakon rahamäärä määritellään rikoslaissa. Siinä määritellään, että päiväsakon rahamäärän tulee olla kohtuullinen suhteessa sakotettavan maksukykyyn. Edelleen määritellään, että tämä kohtuullinen päiväsakon rahamäärä on yksi kuudeskymmenesosa määrätyillä veroilla ja maksuilla sekä peruskuluvähennyksellä vähennetystä sakotettavan kuukausitulosta.

Päiväsakon rahamäärät ovat laskutavan takia automaattisesti seuranneet tulotason nousua, joten myös päiväsakon rahamäärän kohtuullisuuden voidaan katsoa säilyneen. Nyt hallitus aikoo pienentää laskutavassa käytettävän jakajan kuudestakymmenestä kolmeenkymmeneen. Näin päiväsakon rahamäärä kaksinkertaistuisi.

Jos ajatellaan, että päiväsakon rahamäärä on tähän mennessä ollut rikoslain mukaisesti kohtuullinen, sen muuttaminen kaksinkertaiseksi tekisi päiväsakon rahamäärästä kohtuuttoman. Tällöin myös rikoslaissa säädetystä kohtuullisuusperusteesta päiväsakon rahamäärän määrittelyssä pitäisi luopua.

Päiväsakon rahamäärän määrittelylle pitäisi säätää uusi peruste. Se löytyy hallituksen ohjelman liitteistä. Päiväsakon rahamäärän peruste olisi fiskaalinen, eli sakotettavan pitäisi maksaa sakkoa valtion rahantarpeen mukaan. Tämä periaate ei mielestäni ole sellainen, jonka perusteella oikeusvaltiossa voisi määritellä rangaistuksia.

Janne Hyppölä
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat