Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolmas lukukausi olisi opiskelijan etu

Mielipide
 
Tapio Nurmi
Juha Sipilän hallitusohjelman
leikkaukset vaikuttavat tuntuvasti lapsiperheiden ja ikäihmisten
arkeen.

Tieteentekijät ja professorit loukkaantuivat verisesti, kun Juha Sipilän (kesk) uusi hallitus ehdotti yliopistoille kolmannen lukukauden käyttöönottoa. Paradoksaalista on, että yliopistouudistuksen yliopistoille tuoma itsenäisyys päätöksenteossa lakaistiin nyt maton alle. Suomen hallitus kun ei päätä lukukausista.

Kolmannesta lukukaudesta on puhuttu ja kirjoitettu aiemminkin. Viesti on pääosin mennyt kuuroille korville. Kuka nyt haluaa lisätä työtuntejaan kolmanneksella ja vieläpä ilman palkankorotusta!

Kolmas lukukausi olisi opiskelijan etu ja selvä signaali opiskelun arvostamisesta. On selvää, että opintotuen pitäisi kattaa myös tuo kolmas lukukausi. Opiskelija valmistuisi nykyistä nopeammin, jos kesällä olisi kurssitarjontaa. Opiskelijan ei tarvitsisi notkua kauppojen kassoilla työssä, jossa ei opi juuri mitään.

Opiskelijan valmistuttua varsinainen työura alkaisi varhemmin, ja yhteiskunta hyötyisi hyvistä veronmaksajista. Täyteen eläkkeeseen vaadittavien vuosien ei tarvitsisi jatkua ihan seitsenkymppiseksi. Kolmas lukukausi olisi myös oivallinen keino pitää yliopistokiinteistöt täyskäytöllä kesäkuukausien aikana. Nyt tilat ammottavat tyhjillään.

On totta, että muutamat professorit ja tutkijat tekevät lähes ympärivuorokautista työtä omissa tutkijankammioissaan – usein jaksamisensa kustannuksella. Aika moni nauttii kuitenkin kesä-, heinä- ja elokuusta mökillään ahvenia narraten. Töissä jarrutellaan jo toukokuussa, ja osittain vapaa syyskuukin kuuluu luontaisetuihin.

Kolmas lukukausi pitäisi toteuttaa kiristämällä työn tekemistä, palkkaamalla opetukseen ja tutkimukseen lisätyövoimaa ja suunnittelemalla opetus ja tutkimus niin, että siihen on mahdollisuus ja oma rauha. "Opeta puoli vuotta – tutki toinen puoli vuotta" voisi olla johtoajatuksena: näin yliopisto-opetuksen peruspohja olisi oma tutkimus ja samalla oman opetusalan huipputuntemus.

Suomi tarvitsee nuorien aivojen aktiivista hyödyntämistä. Uudet keksinnöt ja tutkimustulokset voisivat tuoda uusia nokioita. Näitä Suomi todella tarvitsee työpaikkojen luomiseksi sekä viennin voimistamiseksi.

Tapio Nurmi
dosentti, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat