Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkauksia tehdään vanhoin eväin

Mielipide
 
Matti Mikkola

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan sisältyvät leikkaukset muistuttavat kovasti edellisen laman säästötoimia.

Esko Ahon (kesk) hallitus otti eniten julkisista palveluista: päivähoidosta ja koulusta. Paavo Lipposen (sd) hallitus leikkasi etuuksia: lapsilisiä, opintotukia, asumistukia ja kotihoidon tukia.

Valtiovarainministeriön virkamiehet näyttivät tien, muut ministeriöt panivat toimeen, ja ministerit selittivät asiat parhain päin. Työttömyysturvan ja työsuhteiden heikennyksiin pyrittiin, mutta ne kaatuivat ammattiyhdistysliikkeen laajaan lakonuhkaan.

Nykyiseen leikkauslistaan on koottu kaikki kolme elementtiä: leikkaukset lasten ja nuorten palveluihin, etuuksien madaltaminen ja työreformi. Vain keskustalle tärkeä kotihoidon tuki puuttuu leikkausten listalta.

Puolue on pitänyt huolen myös siitä, ettei sille perinteisesti tärkeään Kelan takuueläkkeeseen puututa ja että perhehoitajat saavat loman hoidettavistaan.

Myös valtiovarainministeriön virkamiehet saavat pitkään tavoittelemansa uudistuksen: kun vanhempi menettää työpaikkansa, lapsi menettää paikkansa päivähoidon kokopäiväryhmässä. Vanhoja ovat eväät tulevaisuuden rakentamiseen.

Matti Mikkola
työoikeuden emeritusprofessori
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat