Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvot käyvät slangin edellä politiikassakin

Mielipide
 
Pekka Kurvinen

Kimmo Mäkilä kirjoitti esseessään (HS Kulttuuri 29. 5.), että yritysmaailman ja tekniikan kielen käyttäminen politiikassa sivuuttaa aatteen ja korostaa insinöörimäistä käytännönläheisyyttä.

Poliittisen ja strategisen kielenkäytön analyysissa monitieteinen osaaminen on hyödyksi. Sekä liiketaloudellinen että yhteiskunnallinen päätöksenteko on ideologista. Edellisessä puhutaan esimerkiksi arvoperusteisista aineettomista ja aineellisista motivaattoreista, jälkimmäisessä puolestaan vaikkapa poliittisuudesta.

Hyvä yritysjohtaja tietää, että tärkeimmän voimavaran, henkilöstön, motivaatioon vaikuttavat järjen ohella tunteet ja tahto.

Hallituksen muodostajana Juha Sipilä (kesk) hyödynsi menestyksekkään liiketoiminnan keskeisiä tunnuspiirteitä, mikä näkyi muun muassa salkkujaossa. Siinä yhteinen, yhteisöllinen menestys kävi etummaisena, kun tehtävät jaettiin ministeriehdokkaiden sisäisten motivaattorien mukaisesti – siis siten, että jokaiselle tarjoutui mahdollisuus saada juuri omia intohimojaan, kykyjään ja taitojaan parhaiten vastaava pesti.

Poliittisessa päätöksentekojärjestelmässä voi ja kannattaa hyödyntää yritysjohtamisen oppeja muistaen keskeinen tekijä: johtaminen on aina sidonnainen yhteyteensä.

Nykypäivän luovien asiantuntijoiden johtamisajattelussa – jota valtioneuvoston työskentelytapakin edellyttää – vallitsevat arvojohtajuuteen, jaettuun johtajuuteen sekä johtajan ja johdettavan vaihtosuhteeseen perustuvat ajattelu- ja toimintatavat.

Ministereillä on omilla hallintoalueillaan tulosvastuu, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että esittelevän ministerin näkemystä kunnioitetaan. Yhteisöllisen menestyksen liimana ovat Sipilän korostama keskinäinen luottamus sekä avoin, jokaista päätöksentekoon osallistuvaa kunnioittava vuorovaikutus.

Arvoketjun päässä on yksittäinen äänestäjä, jonka valtuutuksesta eduskunta ja hallitus ovat muodostuneet.

Pekka Kurvinen
kauppatieteiden tohtori, johdon konsultti ja johtajuustutkija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat