Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistoväellä ei ole aikaa narrata ahvenia

Mielipide
 
Arto Jauhiainen

Dosentti Tapio Nurmi peräänkuulutti (HS Mielipide 30. 5.) työtahdin kiristämistä yliopistoissa. Kirjoitus sisälsi akateemisen väen lomailuun liittyvän toteamuksen, joka uhkaa antaa väärän kuvan nykyisestä yliopistotyöstä. Nurmi kirjoitti, että muutamat professorit ja tutkijat tekevät lähes ympärivuorokautista työtä, ja jatkoi, että "aika moni kuitenkin nauttii kesä-, heinä- ja elokuusta mökillään ahvenia narraten".

Olen työskennellyt yliopiston palveluksessa kohta 30 vuotta ja siten kokenut yliopiston monet murrokset niin hyvässä kuin pahassa alkaen 1990-luvun alun laman jälkeisestä rakenteellisesta kehittämisestä päätyen vuoden 2009 yliopistolakiuudistukseen.

Muutosten seurauksena yliopistotyöläisten, niin professoreiden, opettajien, tutkijoiden kuin hallintotyöntekijöidenkin työtahti on jatkuvasti kiristynyt. Siitä ovat pitäneet huolen tulosohjausjärjestelmä, hallinnon ja johtamisen monet uudistukset, uusi palkkausjärjestelmä sekä ankara kilpailu tutkimusrahoituksesta.

Tämä kaikki on merkinnyt muun muassa sitä, että yliopistotyöntekijät tekevät kesällä – sekä pakosta että kutsumuksesta – sellaista työtä, jota lukukausien aikana ei yksinkertaisesti ehdi tehdä. Kesä on tieteellisten kongressien ja seminaarien aikaa, joihin pääseminen ja joiden järjestäminen vaatii paljon panostusta.

Hyvin usein tutkimusrahoituksen hakeminen ajoittuu kesäkuukausille, samoin tieteellinen kirjoitustyö sekä vertaisarviointi- ja muut asiantuntijatehtävät. Nämä koskevat myös opetuspainotteisissa tehtävissä toimivia, sillä nykyään yliopisto-opettajana menestyminen edellyttää aktiivista tutkimista. Sitä paitsi opiskelijoiden ohjausta ei voi mitenkään keskeyttää kolmeksi kesäkuukaudeksi. En tunne enkä tiedä yhtäkään yliopistotyöntekijää, jolla olisi mahdollista nauttia ylipitkistä kesälomista.

Arto Jauhiainen
professori, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat