Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoituksissa lapsen ääntä tulee kuulla aidosti

Mielipide
 
Marketta Raivio
Helsingin Sanomat on kirjoittanut (24. ja 25. 5.) perheisiin sijoitetuista lapsista; ensin sijaisperheen ja sitten huostaan otettujen lasten biologisten vanhempien näkökulmasta.

Helsingin Sanomien lastensuojelua käsittelevissä kirjoituksissa on kuultu sijaisvanhempia ja huostaan otettujen lasten vanhempia. Oletin, että tämän jälkeen olisi menty ytimeen ja kuultu sijoitettuja tai sijoitettuina olleita nuoria. Eipä ole kuultu.

Kerroin harmistukseni satakuntalaisille lastensuojelun kehittäjänuorille ja päätimme korjata puutteen. Tässä on kolme tarinaa huostaan otetun lapsen näkökulmasta: Tarinoiden ydin on, että lapsen osallisuutta ei saa unohtaa.

"Minut sijoitettiin 5-vuotiaana perheeseen sisarukseni kanssa. Sijoitus tapahtui nopeasti. Perhe tuntui vieraalta vielä siinä vaiheessa, kun muutimme sinne. Alku meni aika hyvin, mutta sitten alkoi tulla ongelmia. Olisin halunnut pitää enemmän yhteyttä äitiini ja muihin sukulaisiini. Toisaalta äidin luona oli hiukan hankala käydä, kun hän ei hyväksynyt sijaisperhettäni."

"Tilanteet sijaisperheessä vaihtelivat. Meillä oli vaikeuksia sopeutua kaikkiin sääntöihin, joita perheessä oli. Välillä tuli yhteenottoja. Vähitellen niihin tuli mukaan tukistamista, tönimistä ja kaikenlaista uhkailua. Perheen omille lapsille tällaista ei tehty, mutta luulimme, että niin kuuluu olla. Omat lapset ovat eri asia kuin me sijoitetut. Kerroin kokemuksistani äidilleni, mutta kun hän kertoi niistä sossulle, häntä vain rauhoiteltiin, että kaikki on hyvin."

"Lopulta yhtä sukulaistani kuultiin sosiaalitoimistossa ja sitten meidät siirrettiin laitokseen. Nyt olen ihan hyvissä väleissä entiseen sijaisperheeseeni, mutta kaikista asioita emme ole vielä puhuneet."

"Olin 12-vuotias, kun minut sijoitettiin perheeseen. En voinut luottaa oikeastaan kehenkään, kaikkein vähiten sosiaalityöntekijään tai uusiin sijaisvanhempiini. Ensimmäiset kuukaudet olin koko ajan lähtövalmiina. Äidin tapaamiset olivat hankalia, sillä hän ei pystynyt pitämään tapaamisista kiinni."

"Vähitellen aloin luottaa siihen, että sijaisperhe todella välittää minusta ja perhe kestää kaikenlaiset tilanteet, raivoamisenikin. Sijaisvanhemmat myös etsivät minulle sukulaisia, joita en ollut tavannut moniin vuosiin. Nyt kun olen jo aikuinen, tiedän, että sijaisvanhempani pysyvät aina elämässäni."

"Olin 6-vuotias, kun minut sijoitettiin sijaisperheeseen. En muista siitä paljon. Sen muistan, että kotona äiti ja isä tappelivat paljon ja meillä kävi poliiseja. Sijaisperheessä tunsin olevani turvassa alusta asti. Perheessä oli omiakin lapsia, ja nyt heistä on tullut minulle sisaruksia. En ole kaivannut koskaan vanhaan kotiini."

"Muistan pelänneeni palavereja. Kun sossu kehui, kuinka hyvin äidillä ja isällä meni, pelkäsin, että joudun muuttamaan heidän luokseen. En kuitenkaan uskaltanut sanoa sitä kenellekään. Vasta nyt, kun olen melkein aikuinen, olen kertonut siitä sijaisvanhemmilleni."

"Minun elämäni on pelastanut se, että olen saanut kasvaa sijaisperheessä."

Marketta Raivio
ja Satanuoret, Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat