Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoitettu lapsi tarvitsee pysyviä ihmissuhteita

Mielipide
 
Anu Uhtio toiminnanjohtaja Adoptioperheet ry Pirjo Hakkarainen Anna Moring

Huostaan otettu lapsi tarvitsee ensisijaisesti turvallisia ja pysyviä ihmisiä elämäänsä. Menettely, jossa sijoitus puretaan ja huostaanotto joudutaan toistamaan useita kertoja peräkkäin, järkyttää lapsen perusturvallisuutta. Lapsen kannalta pahin mahdollinen tilanne on se, jos hän joutuu jatkuvasti epäilemään, voiko hänen elämänsä jatkua siinä perheessä, jossa hän kulloinkin elää.

Pysyvän sijoituksen mahdollisuus tulee ottaa vakavasti lastensuojelua kehitettäessä. Se takaisi niin lapselle kuin sijaisperheellekin jatkuvuutta ja pysyvyyttä.

Lapselle tulee aina turvata mahdollisuus yhteydenpitoon niin omien vanhempien kuin sijaisvanhempienkin kanssa kaikissa tilanteissa, joissa se vain on mahdollista.

Vuoden 2012 adoptiolain uudistuksen myötä mahdollistettiin lastensuojelun käyttöön avoimen adoption käytäntö, jonka myötä vanhempi voi säilyttää yhteydenpito-oikeuden lapseen, vaikka sijaisvanhemmat adoptoisivat hänet. Tämän valitettavan vähän käytetyn menettelyn rinnalle tarvitaan kuitenkin myös kevyempiä toimintatapoja, jotka takaisivat lapselle vähintään yhden turvallisen ja pysyvän vanhemmuussuhteen myös silloin, kun lapsen adoptoiminen on liian lopullinen ratkaisu joko vanhemman tai lapsen kannalta.

Biologisen vanhemman saaman avun pitää olla oikea-aikaista ja nopeaa. Vanhempaa pitää tukea sekä huostaanottotilanteessa että sen jälkeen.

Lapsella on huoli vanhemmastaan. Riippumatta siitä, onko lapsen mahdollista palata vanhempansa luokse vai ei, tämän hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös lapsen hyvinvointiin.

Hallituksen tulee perustaa työryhmä ja selvittää, millaisia keinoja on turvata tärkeiden ihmisten asema lapsen elämässä ja lapsen mahdollisuus pitää yhteyttä sijaisvanhempiin tai samassa perheessä eläneisiin muihin lapsiin myös sijoituksen purkamisen jälkeen.

Anu Uhtio
toiminnanjohtaja, Adoptioperheet ry
Pirjo Hakkarainen
toiminnanjohtaja, Perhehoitoliitto ry
Anna Moring
projektipäällikkö
Kaikkien perheiden Suomi -hanke, Monimuotoiset perheet -verkosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat