Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omistamisen sijasta tulisi verottaa auton käyttöä

Mielipide
 
Ilkka Tammisola
Kirjoittajat pohtivat Juha Sipilän hallitusohjelman linjauksia.

Hallitusohjelman mukaan autovero tulee laskemaan viidenneksen. Menetetty verotuotto on tarkoitus korvata vuotuisen ajoneuvoveron korotuksella.

Jos näin tehdään, menettely ei ole sen paremmin perussuomalaisten kuin kokoomuksen vaalien edellä esittämien tavoitteiden mukainen.

Perussuomalaisten vaaliohjelma uskotteli, että autoveron poistosta aiheutuva veron menetys tultaisiin korvaamaan verotuksen rakennemuutoksella, ei autoilijoilta perittävillä muilla veroilla tai maksuilla. Moinen ajatus nykyisessä taloustilanteessa oli täysin epärealistinen, populistinen vaalitäky. Kokoomus taas näki järkeväksi siirtää verotusta auton hankinnasta sen käyttöön.

Kun hallitusohjelmassa on katsottu perustelluksi korottaa haittaveroja, ihmetellä sopii, miksi tästä kelpo periaatteesta auton osalta ollaan lipsumassa. Auton käyttöhän nimenomaan aiheuttaa haittaa niin ilmastolle kuin asuinympäristölle, ja auton käyttö myös kuluttaa teitä, joiden kunnostukseen lähivuosina tulee kulumaan entistäkin suurempi osa valtion verotuotoista.

Nyt hallitusohjelmassa kuitenkin verotusta aiotaan kohdentaa auton käytön asemesta auton omistamiseen, mikä sinänsä on täysin haitatonta.

Järkevämpää – ja myös oikeudenmukaisempaa – olisi verottaa auton käyttöä, jolloin lisävero tulisi kohdentaa polttoaineeseen.

Nykyinen autovero on progressiivinen, mikä merkitsee sitä, että kalliin auton hinnassa veroprosentti on korkeampi kuin halvan auton hinnassa. Tällainen "ylellisyysvero", veron maksajan maksukyvyn huomioon ottaessaan, on oikeudenmukainen. Se, joka haluaa sijoittaa varojaan kalliiseen autoon, joutuu hyväksymään siihen liittyvän korkeamman veron. Progression poistuminen auton verotuksesta sisältää siten tulonsiirron pieni- ja keskituloisilta suurituloisille.

Oikeudenmukaisuusnäkökohdan huomioon ottaminen nähdäkseni edellyttää myös, että niitä, jotka ovat täyden autoveron auton ostaessaan maksaneet, vähintäänkin ylimenokauden ajan kohdeltaisiin auton verotuksessa hellemmin kuin niitä, jotka saavat hankkia autonsa alennetulla verolla.

Nyt kaavailtu vuotuisen ajoneuvoveron korotus, keskimäärin 30 euroa, ei paljolta tunnu, mutta kun se toistetaan viisi kertaa, keskimääräinen veronlisäys onkin jo 150 euroa – ja iäkkäämmiltä eli päästöiltään suuremmilta autoilta varmaan 200–300 euroa. Kun tämä lisätään nykyiseen ajoneuvoveroon, tullaan iäkkäämpien autojen kohdalla jo yli 500 euron vuotuisiin maksuihin.

Tällaisen vuotuisen veron maksaisivat vanhan auton omistajat, joita ovat pieni- ja keskituloiset. Näin siis, jos autoveron suhteen meneteltäisiin hallitusohjelmassa sovitulla tavalla.

Ilkka Tammisola
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat