Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeiden rahoitusta seurataan säännöllisesti

Mielipide
 
Mikko Kautto

Raimo Ilaskivi kysyi (HS Mielipide 27. 5.), miten työeläkevarojen oletetaan kehittyvän.

Eläketurvakeskus julkaisee aiheeseen liittyviä raportteja säännöllisesti omilla verkkosivuillaan. Tuorein Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskelmaraportti on syksyltä 2013.

Helmikuussa 2015 Eläketurvakeskus julkaisi kattavan arvion eläkeuudistuksen vaikutuksista eläke-etuuksiin ja niiden rahoitukseen. Raportissa esitetään eläkemenojen, maksujen sekä varojen kehitys ajatellun uudistuksen mukaisesti ja ilman sitä. Raporttiin sisältyy lukuisia vaihtoehtolaskelmia, joita Ilaskivi kaipasi.

Suomen työeläkejärjestelmä on etuusperusteinen eli ensisijaisesti huolehditaan, että eläkkeensaajat saavat ansaitsemansa eläkkeet. Nyt tähän tarvittava yksityisten alojen työeläkemaksu on 24 prosenttia.

Eläkemenot ovat kasvamassa, ja ilman eläkeuudistusta maksua tulisi nostaa noin 25 prosenttiin tai sen yli. Tällöin eläkevarojen määrä suhteessa palkkasummaan (nyt noin 200 prosenttia) vakiintuisi hieman nykyistä korkeammalle tasolle.

Vuoden 2017 eläkeuudistuksen ansiosta riittävä maksutaso voi olla runsas 24 prosenttia ilman, että varojen osuus palkkasummasta putoaa. Maksujen lisäksi eläkemenon rahoittamiseen käytetään eläkevarojen tuottoa.

Tulevaan väestö- ja talouskehitykseen sekä sijoitustuottoihin liittyy aina epävarmuutta. Tämän takia Eläketurvakeskus tekee laskelmia säännöllisesti. Viimeisimpien laskelmien perusteella eläketurvan rahoitustilanne on paremmassa kunnossa kuin mitä kansalaiset hiljattain julkaistun mielipidetutkimuksen perusteella ajattelevat.

Eläketurvakeskus on riippumaton asiantuntija, joka kertoo tulokset sellaisina kuin ne tutkimusten ja laskelmien valossa ovat. Tutkimuksilla ja laskelmilla ei ole pelottelutavoitteita, kuten Ilaskivi esittää.

Mikko Kautto
johtaja
Eläketurvakeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat