Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaista yhteistyötä ei tule unohtaa

Mielipide
 
Kai Alajoki

Uuden hallituksen hallitusohjelma on herättänyt paljon keskustelua, eikä syyttä. Yksi asia, joka kuitenkin saa valitettavan vähän painoarvoa strategisessa ohjelmassa, on pohjoismainen yhteistyö.

Hallituksen ministereitä valittaessa pohjoismaista yhteistyöministeriä ei ilmeisesti valittu ollenkaan, vaan tarkistus ulkomaankauppa- ja kehitysministerin tehtävään tehtiin vasta myöhemmin. Tämä viittaa siihen, että pohjoismaisen yhteistyön kehittämistä ja Suomen roolia siinä ei ole hallitusneuvotteluissa juurikaan painotettu.

Suomella ja sen vasta valitulla hallituksella on edessään kaksi merkittävää pohjoismaista vuotta. Ensi vuonna Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana ja vuonna 2017 Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajana.

Ministerineuvoston puheenjohtajuus, josta vastuu on hallituksella, on siis aivan oven takana ja sen suunnittelu jo täydessä käynnissä. Tämän vuoksi onkin ihmeellistä, ettei kumpaakaan puheenjohtajuuskautta mainita hallitusohjelmassa.

Pohjoismainen yhteistyö saa tilaa hallitusohjelmassa, kun puhutaan puolustusyhteistyöstä. Vaikka puolustusyhteistyön tiivistäminen on minusta hyvä asia, on hyvä muistaa, että Pohjoismaiden vahvuus ei ole ollut sotilaallisessa yhteistyössä vaan tasapainoisen yhteiskunnan rakentamisessa sekä demokratian ja rauhanvälityksen alalla.

Väistyvä ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) totesi torstaina, että hallitusohjelman täytäntöönpanon jälkeen Suomi ei ole enää Pohjoismaa. Toivoa sopii, että ilmeisen suuresta leikkaus- ja uudistusinnosta huolimatta uusi hallitus sentään haluaa pitää Suomen osana pohjoismaisia yhteistyöelimiä ja viedä pohjoismaista yhteistyötä rohkeasti eteenpäin.

Pohjoismaat ovat strategisesti Suomelle elintärkeä viite- ja yhteistyöryhmä niin kaupan, kansalaisyhteistyön, politiikan kuin lainsäädäntötyönkin saralla.

Kai Alajoki
presidentti (sd), Nuorten
Pohjoismaiden Neuvosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat