Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki pohtii pyöräilyn liikenneratkaisuja

Mielipide
 
Reetta Putkonen

Petteri Tuohinen kirjoitti (HS Merkintöjä 24. 5.) liikennesuunnittelussa lähes vuosisadan ajan ilmenneistä ongelmista. Ajatus siitä, että tilaa kaupungissa ei ole tuhlattavaksi pitää hyvin paikkansa. Helsinki kasvaa lähes 10 000 asukkaalla joka vuosi ja tarvitsemme tilankäytöltään tehokkaita kulkumuotoja.

Tuohinen esitti, että jalkakäytävään maalattaisiin valkoinen viiva osoittamaan toinen puolisko pyöräilijöille. Tämä näennäisen helppo ratkaisu johtaa kuitenkin isoon ongelmaan.

Pyöräilijät on helppo houkutella jalkakäytävälle muutaman korttelin osuudelle, mutta sitäkin vaikeampi on saada heidät turvallisesti ja liikennesääntöjen mukaisesti takaisin ajoradalle pyörätien päättyessä.

Esitetyssä ideassa on kyse vanhasta ratkaisusta eli rinnakkaisesta pyörätiestä ja jalkakäytävästä. Kaupunkimaisilla alueilla tarvitaan kuitenkin laadukkaampia ratkaisuja pääongelmaan eli pyörätieverkon katkonaisuuteen.

Helsingissä pyöräliikenteelle on laadittu baanaverkkosuunnitelma sekä kantakaupungin tavoiteverkko, joiden toteutus kokonaisuudessaan tähtää vuoteen 2025. Tänä vuonna rakennetaan muun muassa Helsinginkadulla. Suunnitelmissa pyritään käyttäjälähtöisesti toimiviin liikenneratkaisuihin, joissa ensisijaista on liikenneturvallisuus ja liikennejärjestelmän tarkastelu kokonaisvaltaisesti kaikkien kulkumuotojen osalta yhteensopivaksi.

Helsingissä pyöräliikennemäärät ovat kasvussa, ja kaupunkilaisista yli 90 prosenttia kannattaa pyöräilyn edistämistä. Kaupungin tuleekin tehdä kaikkensa saadakseen suunnitellut tavoiteverkot toteutumaan vuoteen 2025 mennessä. Myös koulutusjärjestelmän tulee vastata kaupunkien muutospaineeseen painottamalla opetuksessaan käyttäjälähtöistä ja kokonaisvaltaista liikennesuunnittelua.

Reetta Putkonen
liikennesuunnittelupäällikkö
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat