Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisi järjetöntä sallia nuuskan myynti Suomessa

Mielipide
 
Göran Lindén Aira Lahtinen

Kaarle J. Lehmus ehdotti mielipidesivulla (HS 23. 5.) nuuskan myynnin sallimista Suomessa Ruotsin tapaan. Perusteluksi hän esitti, että valtio saisi verotuloja nuuskan myynnistä ja että on epäloogista sallia savukkeiden myynti muttei nuuskan myyntiä.

Ruotsi on ainoa EU-maa, jonka EU-liittymissopimukseen on kirjattu maan erivapaus myydä nuuskaa omille kansalaisilleen perinteeseen vedoten. Nuuskan myynnin salliminen ei ole EU:ssa minkään maan kansallinen päätös, vaan EU:ssa tehtävä jäsenmaiden päätös. Tulee muistaa, että Suomen tavoite on päästä eroon tupakkatuotteiden käytöstä vuoteen 2040 mennessä.

Nuuska ei ole niin vaaratonta kuin mitä Ruotsin tupakkateollisuus antaa ymmärtää. Nuuska aiheuttaa erittäin voimakkaan nikotiiniriippuvuuden, joka johtaa nuuskan, savukkeiden ja muiden nikotiinituotteiden pakkokäyttöön.

Ruotsissa lähes 40 prosenttia miehistä on nikotiiniriippuvaisia. Heistä neljännes polttaa savukkeita ja loput käyttävät nuuskaa tai nuuskaa ja savukkeita vuorotellen. Suomessa 17 prosenttia miehistä polttaa, ja määrä vähenee koko ajan. Vain muutama prosentti nuuskaa.

Olisi järjetöntä sallia vahvaa riippuvuutta aiheuttavan nuuskan myynti Suomessa. Nuuskan haittojen aiheuttamat kustannukset olisivat yhteiskunnalle huomattavasti suuremmat kuin sen myynnistä kertyvät verotulot.

Göran Lindén
työvaliokunnan jäsen
Aira Lahtinen
hammaslääkäri, sihteeri
Lääkärit tupakkaa vastaan
-verkosto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat