Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhoidon data hyödynnettävä tehokkaasti

Mielipide
 
Teemupekka Virtanen

Esa Mäkinen (HS Merkintöjä 28. 5.) kirjoitti avoimesta datasta. Sosiaali- ja terveydenhuolto tuottaa runsaasti tietoja. Avoimen datan osuus näistä tiedoista on kuitenkin melko pieni, koska valtaosa syntyvästä tiedosta on ihmisiä koskevia arkaluontoisia tietoja.

Avoimen datan luonteeseen kuuluu, että se voidaan antaa avoimesti kaikkien käyttöön – arkaluonteiset henkilötiedot eivät kuulu siihen. Saman asian toinen puoli on My data, jossa ihmiselle annetaan häntä itseään koskevat tiedot.

Sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluu digitalisaation edelläkävijöihin. Sähköiset potilaskertomukset otettiin käyttöön 30 vuotta sitten. Kymmenen viime vuoden ajan kaikki julkisen terveydenhuollon potilastiedot on talletettu sähköisesti. Tiedot ovat myös liikkuneet jo pitkään sähköisinä yksiköstä toiseen, mutta tässä on ollut suuria eroja yksiköiden välillä.

Potilastietojen yhteiskäytön varmistamiseksi aloitettiin Kanta-hanke kahdeksan vuotta sitten. Työn aluksi määriteltiin yhtenäiset tietosisällöt, minkä jälkeen rakennettiin kansallinen tietojen talletuspaikka ja välityspiste. Lopuksi ominaisuudet on otettu käyttöön paikallisesti.

Nyt olemme siinä vaiheessa, että lähes kaikki suomalaiset (selvästi yli 90 prosenttia) ovat järjestelmän piirissä julkisen terveydenhuollon osalta. Ovi on auki myös yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajille. Samalla on rakennettu sähköinen resepti ja valmistauduttu sosiaalihuollon mukaantuloon.

Nykyisin tiedot liikkuvat ammattilaisten välillä hyvin. Uudet toimintatavat eivät ole vielä täysin vakiintuneet, ja tietojärjestelmien ensimmäiset versiot hioutuvat paremmiksi ajan kuluessa. Niinpä kaikkia hyötyjä ei vielä ole saavutettu.

Äskettäin valmistuneessa sote-tieto hyötykäyttöön -strategiassa luodaan suuntaviivoja jatkolle. Tietoa on, mutta sitä pitää käyttää tehokkaammin.

Terveydenhuollon ammattilaisten lisäksi myös ihan tavallisille ihmisille halutaan antaa suurempi rooli omasta hyvinvoinnistaan huolehtimisessa. Siksi he tarvitsevat käyttöönsä samat tiedot kuin ammattilaisetkin. Tässä tullaan My dataan.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt, että ammattilaisten tietovaraston (Kanta) rinnalle luodaan vastaava tietovarasto ihmisten omaan käyttöön.

Tähän tietovarastoon ihmiset voivat tallettaa itse keräämiään hyvinvointiin liittyviä tietoja, tallettaa muissa palveluissa syntyneitä tietojaan ja myös siirtää tietoja Kannasta sinne. Ihmiset voivat itse hallita varastossaan olevia tietoja ja myös antaa niitä rinnalle syntyvien palveluiden käytettäväksi. Esiselvitys toteutuksesta on käynnissä ja valmistuu kesällä.

Työ tiedon saamiseksi ihmisten käyttöön etenee siis koko ajan. Tietojen antamisen taustalla on kuitenkin oltava yhdenmukaisessa muodossa olevaa tietoa, jota jakaa.

Perusta on ensin saatava kuntoon, jotta sen päälle voidaan lähteä rakentamaan uusia palveluita.

Teemupekka Virtanen
erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat