Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biotalous on yksi Tekesin strateginen painopiste

Mielipide
 
Teija Lahti-Nuuttila

Taloussivujen jutussa "Biotalous voi olla melkein mitä tahansa" (HS 27. 5.) korostettiin biotalouden keskeistä merkitystä Suomelle.

Tuore hallitusohjelma nostaa biotalouden ja puhtaat ratkaisut valtakunnan kärkihankkeisiin. Bioenergia ja biopolttoaineet ovat tuttuja esimerkkejä biotaloudesta - nyt on tarve löytää myös uusia keinoja hyödyntää biomassoja.

Kiinnostuneita kehittäjiä voi löytyä yrityksistä, jotka eivät ole aiemmin olleet mukana biotaloudessa. Uusia sovelluksia voi syntyä vaikkapa lääketieteen, kosmetiikan tai sisustuksen aloilla. Näin luodaan uutta liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Digitaalisuuden ja teollisen internetin tuominen osaksi biomassojen tuotantoa ja hyödyntämistä avaa mahdollisuuksia.

Puupohjaisten raaka-aineiden lisäksi on hyvä katsoa laajasti biomassan lähteitä, esimerkiksi maa- ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja ja jätesektoria. Ehkä jonain päivänä peltokasvien rakenteista muokatut nanoselluloosaan pohjautuvat joustavat elektroniikkakomponentit ovat osa mobiiliteknologiaa.

Biotalous on maailmanlaajuisesti yksi vahvimmin kasvavia talouden alueita. Biotaloudella tarkoitetaan uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvaa taloutta, joka rakentuu kestäville toimintatavoille.

Biotalouteen voidaan katsoa kuuluvan myös aineettomien palveluiden, joilla korvataan materiaalien käyttöä. Näin biotalous linkittyy kiertotalouteen.

Maailmantalous muuttuu ja kohtaa uusia haasteita. Tarvitaan lisää ruokaa, lisää energiaa sekä lisää tuotteita ja palveluita elintason noustessa kehittyvissä maissa. Biotalous tarjoaa ratkaisuja siihen, miten tämä toteutetaan kestävällä tavalla ilman fossiilisia raaka-aineita.

Suomella voi olla tähän ratkaisun avaimet. Yrityksille kyse on valtavasta vientipotentiaalista. Toiminnan arvo voi lähivuosina nousta 100 miljardiin euroon.

Suomessa ei ole pulaa hyvistä ideoista biotalouden sovelluksissa. Jotta ideat muuntuvat tuotteiksi ja palveluiksi vientimarkkinoille, tarvitaan panostuksia kehitystyöhön ja testaukseen.

Pienikin idea voi tarjota valtavasti mahdollisuuksia. Yhden tuotteen ympärille voi kasvaa ensin tuoteperhe ja sen jälkeen kokonainen arvoketju, johon kuuluvat myös laitteet ja palvelut. Metsäteollisuuden investointiuutiset ovat lupaava päänavaus uudenlaisten rakenteiden ja toimintamallien kehittämiseksi. Tekes haluaa olla mukana jakamassa riskiä biotalouspohjaisen liiketoiminnan kehittämisessä globaaleille markkinoille.

Teija Lahti-Nuuttila
johtaja, Tekes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat