Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digisudenkuoppa on huomattu

Mielipide
 
Olli-Pekka Rissanen

Minna-Maaria Solanterä (HS Mielipide 31. 5.) nosti esille tärkeän ongelman, jota hän kutsui sudenkuopaksi koko digitalisaation kannalta: kaikki eivät voi saada sähköisiä tunnisteita, koska tunnisteet on kytketty asiakassuhteeseen.

Ongelma on kiistaton, mutta meillä ei ole selvää kuvaa sen todellisesta laajuudesta. Tilanteet muuttuvat jatkuvasti niin henkilökohtaisella tasolla kuin sähköisen tunnistamisen markkinoillakin.

Vuoden alussa tuli voimaan lainmuutos, jolla pyritään avaamaan sähköisen tunnistamisen markkinoita. Myös peruspankkipalveluihin liittyvä EU-sääntely on uudistumassa. Kaikilla tulee olemaan oikeus peruspankkipalveluihin, ja niihin tulee päästä sähköisesti. On vielä avoin kysymys, voiko näitä peruspankkipalvelutunnisteita käyttää muuhun tunnistamiseen.

Sähköisen tunnistamisen lainmuutos ei ratkaise ongelmaa kokonaan. Eduskunta velvoitti valtiovarainministeriön seuraamaan kehitystä ja ryhtymään tarvittaviin toimiin, jotta kaikille kansalaisille voidaan taata sähköiset palvelut. Solanterän ehdotusta ei voi toteuttaa sellaisenaan, koska ei ole tarkoituksenmukaista, että tunnistusväline olisi aina kytkettynä pankkiasiakkuuteen.

Toki valtion tuottamassa henkilökortissa on mukana sähköinen tunniste ja kaikilla kansalaisilla on siihen oikeus, mutta sen käytettävyys ei nykyaikaisilla laitteilla ole hyvä ja se vaatii käyttäjältä investointeja laitteisiin. Vaikeassa elämäntilanteessa oleville ihmisille tämä ei ole kohtuullista. Yritämme hakea nopeasti muuttuvassa ympäristössä kantavaa ratkaisua. Siinäpä onkin haastetta.

Olli-Pekka Rissanen
erityisasiantuntija
valtiovarainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat