Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyövaroilla tehdään paljon hyvää

Mielipide
 
Tapani Haapala

Hallitus on leikkaamassa kehitysyhteistyövaroja rajusti. Se ei ole viisasta.

Suurin osa Suomen kehitysyhteistyövaroista on mennyt suuriin kahden- ja monenvälisiin hankkeisiin, jotka eivät usein ole tehokkaimpia keinoja vaikuttaa ongelmiin. Pitkän historian aikana on tehty virheitä, mutta myös paljon hyvää. Viimeaikaiset uutiset lasten paremmasta hyvinvoinnista ja nälän vähenemisestä ovat esimerkkejä tästä hyvästä. Varsin pieni osa varoista kulkee kansalaisjärjestöjen kautta, ja sen leikkaaminen olisi hyvin epäviisasta.

Minusta on hienoa, että meille Suomeen muuttaa ihmisiä eri maista ja kulttuureista. Monen mielestä niin ei ole. Jos tuemme ja autamme ihmisiä heidän omissa maissaan, se vähentää tarvetta muuttovirtoihin.

Ihmiset lähtevät liikkeelle, kun elämäntilanne käy kestämättömäksi. Pian oviamme kolkuttaa moninkertainen väkimäärä – erityisesti, jos emme auta ihmisiä elämään paremmin heidän kotiseuduillaan.

Kehitysyhteistyötuen leikkaaminen on kohtalokasta erityisesti, kun samaa näyttää tapahtuvan jo muissakin varakkaissa maissa. Suuria kehityshankkeita kannattaakin miettiä niiden tehokkuuden näkökulmasta.

Kansalaisjärjestöjen työ on kuitenkin hyvin tehokasta kustannuksiinsa nähden, sillä järjestöt toimivat paikallisten kumppanien, kansalaisjärjestöjen, kautta. Pienellä rahalla saadaan paljon aikaan paikallista kulttuuria kunnioittaen ja uusia elämisen mahdollisuuksia tarjoten. Juuri tämä mahdollisuus tulee säilyttää tulevaisuudessakin.

Lähetysseura esimerkiksi tekee pelkästään Mekongin alueella työtä ihmiskauppaa, seksuaalista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa vähentävien hankkeiden parissa. Lasten aliravitsemus ja huono mahdollisuus koulutukseen, valtavat ympäristötuhot ja metsäkato sekä vammaisten täysin lohduton asema ovat muun muassa niitä aiheita, joiden parissa kumppanimme toimivat tuellamme. Se pieni raha, joka kulkee kansalaisjärjestöjen kautta tähän työhön, tulee tarpeeseen. Tuen leikkaaminen on hyvin epäviisasta ja epähumaania.

Tapani Haapala
alueellinen kehitysyhteistyökoordinaattori, Phnom Penh
Kambodža

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat