Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisoikeuksia nostetaan jatkuvasti esiin

Mielipide
 
Roy Eriksson

Janica Anderzén ja Inkeri Rönnberg kirjoittivat mielipidesivulla (HS 27. 5.) ihmisoikeuksien ja ulkomaankaupan välisestä suhteesta.

Suomen ulkopolitiikan tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä vakautta, turvallisuutta, rauhaa, oikeudenmukaisuutta ja kestävää kehitystä sekä edistää oikeusvaltiota, demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Näihin tavoitteisiin pyritään monin keinoin aktiivisella toiminnalla ja eri vaikuttamistasoilla.

Suomen turvallisuus, hyvinvointi ja menestys perustuvat yhteistyöhön muiden valtioiden ja kansainvälisten toimijoiden kanssa. Yksi keskeinen ulkopolitiikan alue on Suomen ulkomaankaupan edistäminen.

Panostus Euroopan ulkopuolisiin kasvumarkkinoihin Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa on tärkeää Suomen taloudellisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Erilaiset tavoitteet eivät sulje toisiaan pois. Tiiviit suhteet ja vierailut mahdollistavat suoran keskustelun vaikeistakin asioista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön Meksikoon suuntautuneen valtiovierailun keskeisenä tavoitteena oli Suomen ja Meksikon välisten taloudellisten suhteiden ja kaupan vauhdittaminen. Meksiko on OECD:n jäsen ja avoin kasvava talous, jossa ennustetaan olevan vahvaa kasvupotentiaalia.

Meksikon nykyinen hallitus on aloittanut eri sektoreilla (energia, koulutus, telekommunikaatio, verotus) laajoja rakenteellisia uudistuksia, joilla maata pyritään modernisoimaan ja tuomaan 2010-luvulle. Näitä pyrkimyksiä on syytä tukea.

Valtiovierailu oli myös mahdollisuus vaihtaa näkemyksiä ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä ja vahvistaa yhteistyötä monenvälisissä kysymyksissä. Esimerkiksi YK:ssa Suomi ja Meksiko tekevät muun muassa asevalvontaa ja YK:n poliittisia operaatioita koskevaa yhteistyötä.

Meksiko on EU:n strateginen kumppani ja näistä yksi samanmielisimmistä. Meksikolla on pääosin yhteneväiset tavoitteet ilmastonmuutoksen, ihmisoikeuksien edistämisen, kaupan ja investointien sekä kestävän kehityksen pitkän aikavälin tavoitteiden suhteen.

Oikeusvaltion ongelmat, ihmisoikeusloukkaukset ja rankaisemattomuus ovat ongelmia Meksikossa. Nämä kysymykset ovat jatkuvasti esillä Suomen ja Meksikon välisissä keskusteluissa. Ihmisoikeuksista, niin yhteistyöstä kansainvälisellä tasolla kuin tilanteesta Meksikossakin, keskusteltiin Suomen ja Meksikon presidenttien kesken.

Presidentit keskustelivat myös suomalaisen ihmisoikeustaistelijan Jyri Jaakkolan tapauksesta. Suomen ulkoasiainministeriö ja erityisesti edustustomme Meksikossa ovat yhteistyössä monien eri tahojen kanssa työskennelleet tapauksen ratkaisun edistämiseksi. Asia on säännönmukaisesti esillä korkean poliittisen tason tapaamisissa Suomen ja Meksikon välillä.

Roy Eriksson
Latinalaisen Amerikan ja
Karibian yksikön päällikkö
ulkoasiainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat