Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelija tarvitsee aikaa kypsyäkseen

Mielipide
 
Matti Hautero

Hallitusohjelma osuu erityisen kipeästi opiskelijoihin. Useat opintotukeen kohdistuvat leikkaukset, indeksisidonnaisuuden poisto, maisteriopintojen määrän vähentäminen, EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut ja opiskelija-asumisen investointitukien poistaminen tähtäävät nopeampaan valmistumiseen ja säästöihin. Opiskelijoiden hyvinvoinnille ei näissä tavoitteissa ole annettu liiemmin painoarvoa.

Ylipäätään hallitusohjelmasta paistaa tavoite, jossa valmistuneet opiskelijat nähdään pelkkinä kansantalouden lukuina ja tehokkuutta lisäävänä resurssina, nimenomaan markkinoiden kysyntää vastaaville aloille. Näyttää siltä, että on otettu käyttöön viimeisetkin keinot, jotta työurien alkupäätä saataisiin aikaistettua. Ajalle ja henkiselle kypsymiselle ei tunnu löytyvän arvoa.

Hallitusohjelmassa on painotettu hyvin paljon innovaatioiden merkitystä ja uusien työpaikkojen luomista niiden kautta. Ilmeisesti hallitus kuvittelee, että kun korkeakouluista luodaan nopea tyhjiöputki, saadaan aikaan innovatiivinen ympäristö.

Uusi hallitus tarjoilee opiskelijoille keppiä, joka lisää entisestään jännitettä opintojen sujuvuuteen. Nykyinen opiskelija kokee elämässään jo valmiiksi stressiä epävarmasta tulevaisuudesta, eivätkä nämä esitetyt leikkaukset missään nimessä helpota sitä. Huippuinnovaatiot harvoin syntyvät kovan paineen tai stressin alaisena.

Korkeakouluopinnot tulisi nähdä enemmän valmistavana uunina, jossa myös ajalle annetaan arvoa. Nuoren aikuisen elämässä henkiselle kasvulle, itsensä tuntemiselle ja kypsymiselle pitäisi antaa enemmän merkitystä. Sitä kautta saamme yhteiskuntaamme vakaita, kypsiä sekä itsenäisesti ja kriittisesti ajattelevia yksilöitä. Se voi joskus tarkoittaa opintojen ulkopuolelta saatavaa merkityksellisyyden kokemista, joka on paras vastalääke elämän "etikoitumiselle".

Samalla voi oppia elämänhallinnan tai vuorovaikuttamisen taitoja, joista on hyötyä työelämässä. Tämä ei toteudu, jos ulkoisia paineita lisätään.

Kypsän ja luovan ajattelun kautta syntyvät myös uudet innovaatiot.

Matti Hautero
opiskelija, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat