Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Krugman on puoliksi oikeassa Suomen suhteen

Mielipide
 
Vesa Vihriälä

Talousnobelisti Paul Krugmanin mukaan Suomen ongelma on julkisen sektorin liiallisen velkaantumisen sijasta se, ettei Suomi euroalueen jäsenenä voi devalvoida kilpailukyvyn nopeaksi palauttamiseksi. Useat HS:n haastattelemat suomalaisekonomistit ovat tyrmänneet näkemyksen ja arvioivat Krugmanin tuntevan huonosti Suomen tilannetta.

Krugmanin Suomea koskevissa tiedoissa on varmasti aukkoja, ja ehkä hän sen takia aliarvioi Suomen julkisen talouden rakenteellista velkaongelmaa. Krugman osuu kuitenkin oikeaan siinä, että euroalueen jäsenyys tekee Suomelle vaikeaksi korjata heikentynyttä kilpailukykyä riippumatta heikentymisen alkuperäisestä syystä. Tämän toteaminen ei tarkoita, että nyt olisi viisasta irrottautua eurosta. Siihen liittyisi monenlaisia ongelmia.

On kuitenkin turha kiistää sitä, että jos Suomi olisi euron ulkopuolella, valuutta olisi mitä todennäköisimmin devalvoitunut tuntuvasti. Voidaan jopa spekuloida sillä, että oman valuutan oloissa valuutan vahvistuminen 2000-luvun alussa olisi hillinnyt palkkainflaatiota, vahvistanut tuottavuuden kasvua ja siten ehkäissyt ennalta kilpailukyvyn rapautumista.

Devalvaatiomahdollisuuden puuttuminen korostaa sitä, että Suomen tulee pystyä palauttamaan kilpailukykyään sisäisin päätöksin. Tähän tarvitaan yhteiskuntasopimusta, joka alentaa yksikkötyökustannuksia nopeasti, jopa epätavanomaisin keinoin. Jottemme ajaudu nykyisenlaiseen tilanteeseen uudelleen, tarvitaan olennaisesti joustavampia työmarkkinoita. Tavoitteen tulee olla vähintään sama joustavuus kuin Ruotsissa, jolla on myös valuuttakurssi kilpailukykypuskurina.

Vesa Vihriälä
toimitusjohtaja
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat