Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haetaanko tuottavuutta oikeilla keinoilla?

Mielipide
 
Timo Kekkonen

Keskustelu suomalaisen elinkeinoelämän kilpailukyvystä ja julkisen sektorin tehokkuudesta on  ollut esillä haettaessa ratkaisua, jolla Suomen talous palautetaan kasvu-uralle.

Tilannekuva on poliittisella kentällä hahmottunut aiempaa paremmin. Työmarkkinajärjestöt ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja ovat todennäköisesti valmiita sitoutumaan vaadittaviin ratkaisuihin. Näkemys siitä, että kilpailukykyämme on parannettava ja julkista sektoria tehostettava, on lähes kaikille osapuolille yhteinen.

Mietittäessä ratkaisua moni hakee keinoja menneisyydestä – ajasta, jolloin Suomenkin talous perustui perinteiseen valmistavaan teollisuuteen ja maatalouteen. Tästä on kuitenkin aikaa.

Ratkaisumallina tuodaan yksipuolisesti esille työajan pidentämistä, jota eräät tahot ajavat voimakkaasti ja toiset vastustavat yhtä ponnekkaasti. Riidellään keinosta, jonka vaikutukset ovat rajalliset, lyhytvaikutteiset ja pahimmassa tapauksessa kielteiset.

Tavoitteena tulee olla, että työllä tuotetaan yhä enemmän lisäarvoa. Sen edellytyksistä ei puhuta, vaan vaaditaan lisää työtunteja – lisää työaikaa.

Mihin on unohdettu kaikki ne tutkimukset, joissa on analysoitu tuottavuuden lähteitä ja sitä, mihin tuottavuuden kasvu perustuu? Osaamispohjainen talouskasvu ei synny työtunneilla vaan osaamisella, sen hyödyntämisellä ja työelämää kehittämällä. Osaaminen luodaan koulutuksella ja sen hyödyntäminen yrittäjyyden ja innovaatiotoiminnan edellytyksillä ja kannusteilla – johdonmukaisilla ja pitkäjänteisillä toimilla. Näin luodaan perusta menestymiselle pitkälle tulevaisuuteen.

Elinkeinoelämän rakennemuutosta ajavana voimana on ollut vähäisen tuottavuuden yritysten kutistuminen tai häviäminen ja uusien työpaikkojen syntyminen suuremman tuottavuuden yrityksiin. Tämä vaihe, tuottavuuskasvun toinen aalto, jatkuu edelleen, mutta sen merkitys vähenee.

Tuottavuutta tuleekin nyt hakea yhä enemmän joustavuudesta. Jäykät ja hierarkkiset rakenteet ja toimintatavat väistyvät. Tehtävärakenteet muuttuvat, ja ihmiset siirtyvät yhä joustavammin taipumuksiaan ja organisaation tarpeita vastaaviin tehtäviin. Jatkuvan koulutuksen ja työssä oppimisen merkitys korostuu.

Suomen mahdollisuus olla edelläkävijänä osaamiseen ja työelämän kehittämiseen perustuvassa tuottavuuden kasvussa edellyttää rakenteiden ja toimintatapojen muutosta. Tämä voi toteutua koulutuspoliittisilla ratkaisuilla. Muutoksen käynnistyminen ei kuitenkaan edellytä yhteiskunnallisia sopimuksia, eikä kenenkään tarvitse jäädä niitä odottamaan. Muutos voi käynnistyä työpaikoilla välittömästi työtapoja, johtamista ja osaamista kehittämällä.

Asenteiden on muututtava. Erityisesti tarvetta muutokseen tuntuu olevan työmarkkinajärjestöjen piirissä. Kun seuraa käytävää keskustelua, niin ainakin työnantajapuolella tulee nopeasti palauttaa mieliin se osaamisen merkitykseen ja työelämän muutoksiin liittyvä työ, jota sielläkin on tehty – mutta joka tuntuu nyt unohtuneen.

Timo Kekkonen
diplomi-insinööri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat