Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustanuorten varapuheenjohtaja HS:n mielipidesivulla: Hallituksen leikkaukset kohdistuvat kaikkein köyhimpiin

Mielipide
 
Katja Asikainen

Keskustan johtaman oikeistohallituksen hallitusohjelma on alkiolaisen ihmisyysaatteen hautaus. Hallituksen leikkaukset kohdistuvat yksiselitteisesti suomalaisen yhteiskunnan kaikista köyhimpiin: opiskelijoihin, työttömiin, eläkeläisiin ja lapsiperheisiin. Koskaan ennen en ole ollut yhtä pettynyt ja ahdistunut puolueeni toiminnan vuoksi.

Suomalaiset ymmärtävät tarpeen julkisen velkaantumisen lopettamiselle ja ovat valmiita tinkimään eduistaan, mutta oikeudenmukaisuuden tuntu puuttuu.

Johtajien suulla sanotaan, että kaikkiin sattuu ja että hyvätuloisten on kannettava muita suurempi vastuu, mutta se ei pidä paikkaansa. Tinkimiseen pakotettuja ovat ne, joilla on jo ennestään taloudellisesti tiukinta. Pääministerin vetoaminen hyvään tahtoon ja palkkojen alentamiseen vapaaehtoisesti tuntuu vitsiltä.

Keskustasta on tullut kokoomuksen jatke, pragmaattinen elinkeinoelämän edunvalvoja ja valtionhoitajapuolue, jossa aate näkyy vain puheenjohtajan puoluekokouspuheissa, ei teoissa.

Vaihtoehtona uusliberalistiselle talouspolitiikalle olisi ollut ottaa sosiaalidemokraatit mukaan hallitukseen, kuten keskustan puoluevaltuuston enemmistö halusi. Samalla työmarkkinaosapuolille tarjottu yhteiskuntasopimus olisi voinut saada tuulta siipiensä alle.

Hallituspolitiikkaa olisi voitu rakentaa maltillisemmille leikkauksille esimerkiksi luopumalla verovähennyksistä tai jättämällä tuloveron kevennys tekemättä. Kaikista vähiten järkeä on autoveron kevennyksessä, joka on kädenojennus vauraalle väestönosalle.

Olisiko leikkauksia voitu jaksottaa pidemmälle aikavälille? Miksi vaalikampanjassa keskusta puhui kahden miljardin leikkauksista, kun lopputuloksena pelkästään menoleikkauksia tehdään kuudella miljardilla?

Suomesta on rakennettu viimeisten vuosikymmenten aikana kilpailukyky-yhteiskunta, jossa vapaan kilpailun ajatellaan ratkaisevan ongelman kuin ongelman. Työttömyydestä on tullut pysyvä ilmiö samalla, kun yksilöiden jaksaminen työelämässä on heikentynyt. Kilpailukyvyn korostaminen tuottaa taloudellista menestystä toisille, mutta samalla se kasvattaa niin väestöryhmien kuin alueiden välistä eriarvoisuutta.

Hallitusohjelmassa on valonpilkahduksiakin, tietenkin. Julkisen sektorin käytäntöjen uudistamiseen kaivataan maalaisjärkeä, joka tuntuu vuosikymmenten aikana kadonneen viranhaltijoilta. Hallituksen tavoitteet kokeiluille ja normien tarkastelulle ovat tervetulleita. Biotalous, sote ja aluehallinto ovat keskustan pitkäaikaisia tavoitteita, jotka on nyt tarkoitus toteuttaa. Tuntuu kuitenkin, että suuressa kuvassa hallinto ajoi ihmisen ohi.

Olen keskustalainen, koska Santeri Alkion määrittelemä ihmisyysaate on asettanut aina ihmisten, alueiden ja luonnon hyvinvoinnin ensisijaiseksi. Nykyinen keskustalainen politiikka on kaukana aatteesta, johon olen sitoutunut.

Katja Asikainen
varapuheenjohtaja
Suomen keskustanuoret

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat