Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työttömiä "kulttuurimaistereita" on jo liikaa

Mielipide
 
Juhani Korhonen

Pääkirjoitussivulla julkaistu Karlssonin piirros (HS 31. 5.) kertoi enemmän kuin poliitikkojen 10 000 sanaa: uusi ylioppilas rötkötti tuolissa ja manaili, kun mummo oli vienyt häneltä sata euroa ja muutkin muistajat vastaavasti.

Taloudellisesti kriittisenä aikanakin vaadimme saavutettujen etujen säilyttämistä. Opiskelijat protestoivat ammattitaitoisesti opintotuen leikkaamista vastaan. Minun opiskeluaikanani tukia ei ollut, päinvastoin: lainankin saanti oli lähes mahdotonta. Silloin ei tullut mieleenkään, että valtion pitäisi maksaa investoinnista oman tulevan elintason nostoon.

Monissa maissa, kuten Yhdysvalloissa, yliopistot ovat liikeyrityksiä ja lukukausimaksut jopa kymmeniätuhansia dollareita. Pitäisikö nuorilta, jotka valmistuttuaan menevät töihin pehmeämmän pullan ääreen ulkomaille, periä opintomaksut ja yliopistojen kustannukset takaisin, kuten Neuvostoliitossa aikoinaan tehtiin?

Hallituksen pyrkimys ohjata nuoret nopeasti tuotantoelämän tarvitsemiin käytännön töihin on kannatettava. Meillä on jo tarpeeksi työttömiä "kulttuurimaistereita". On syytä kysyä, ovatko esimerkiksi kansatiede, arkeologia ja teatteritaide aloja, joiden työvoimaa tarvitsemme lamasta selvitäksemme.

Koulutuksen olisi suuntauduttava soveltavaan tutkimukseen, uusien yritysten tukemiseen ja tuotannon tehostamiseen. Ylioppilastulvaa ei pidä edistää, vaikka äitien onkin ihanaa esitellä vastavalmistuneita. Taloudellisen ahdingon uhatessa kulttuurituista on leikattava, niin ikävää kuin se onkin.

Juhani Korhonen
diplomi-insinööri,
ylioppilas vuodelta 1957, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat