Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huostaanoton purkuhakemus ahdistaa lasta

Mielipide
 
Sijaisäiti

Kaksitoistavuotiaalle tulee saantitodistuksella kirje, joka hänen on allekirjoitettava asiamiespostin tiskillä. Kotona lapsi istuu pitkään huoneessaan pää painuksissa kädessään kirje, jonka sisältö on kolkkoa viranomaiskieltä. Kysymykseen, onko hän lukenut kirjeen ja haluaisiko hän jutella, hän vastaa äkeästi tuiskahtaen.

Äiti on jälleen vaatinut lapsen palauttamista luokseen olosuhteisiin, joista hänet aikoinaan vietiin pois nälkäisenä, likaisena ja traumatisoituneena. Äidillä on oikeus vaatia palauttamista, vaikka hän ei ymmärrä eikä ole vastuussa siitä, kuinka paljon tämä kuormittaa lasta. Äidin oikeusavustaja, jolle prosessit ovat tulonlähde, on aktiivinen hakemusten teossa. Äiti voi jopa riitauttaa päätökset, joita hän on ollut mukana tekemässä.

Sijaisvanhempiakin kuullaan. Kuulemisessa on tuotava esille ne huolet, jotka liittyvät jo tutuksi tulleiden biologisten vanhempien kyvyttömyyteen hoitaa ja kasvattaa lastaan. Biologiset vanhemmat saavat sijaisvanhempien kuulemiskertomuksen nähtäväkseen päätöksen liitteenä.

Hyvä yhteistyö sijaisvanhempien ja biologisten vanhempien välillä on yksi perhehoidon onnistumisen kulmakivistä. Tilanne, jossa sijaisvanhemmat joutuvat arvioimaan biologisia vanhempia, ei ainakaan edistä muutenkin emotionaalisesti latautunutta yhteistyösuhdetta.

Perhesijoitusten muuttaminen pysyviksi ei olisi ihmisoikeusongelma. Ihmisoikeusongelma on se, että lasta voidaan nykylain mukaan käytännössä yhden, usein jatkuvasti vaihtuvan sosiaalityöntekijän päätöksellä siirrellä hyvinkin löyhin perustein sijaishuoltopaikkojen ja syntymäkodin välillä. Jopa niin, että lapselle ensisijaiseksi muodostuneet vanhemmuussuhteet sijaisvanhempiin katkaistaan täysin.

Ei ole tavatonta, että lapsella on ollut sijoituspaikkoja enemmän kuin ikävuosia.

Ihmisoikeusongelma on sekin, että syntymävanhemmat voivat kiusata lasta loputtomilla oikeusprosesseilla ja niihin liittyvien kuulemisten tuomalla turvattomuudella, vaikka prosessit eivät johtaisikaan muutoksiin lapsen olosuhteissa. Syntymävanhempia tulisi tukea huostaanotosta johtuvassa kriisitilanteessa niin, ettei kriisi kanavoituisi lasta vahingoittaviin valituskierteisiin.

Huostaanoton purun tai sijaishuoltopaikan muuttamisen pitäisi olla mahdollista vain yhtä painavista syistä kuin itse huostaanotonkin. Kasvattilapsilla tulee olla sijaisperheessä sama perhe-elämän suoja ja oikeus pysyvyyteen kuin syntymäperheissään asuvilla lapsilla.

Sijaisperhe ei ole lapselle mikään tilapäinen hoitopaikka, vaan ihan oikea perhe ja koti.

Sijaisäiti
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat