Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidekasvatus on osa menestyvää Suomea

Mielipide
 
Tuula Teeri Anna Valtonen

Tiukassa taloustilanteessa syntyy keskustelua taiteen ja kulttuurin julkisesta rahoituksesta. Koulujen taidekasvatuksesta tingitään helposti, jos sen arvoa ei hahmoteta.

Tieteellä ja taiteella on inhimillisen kehityksen ja sivistyksen näkökulmasta itseisarvo. Taide on myös yhtä tärkeä Suomea eteenpäin vievä voima kuin tiede ja teollisuus.

Miksi näin? Menestyvä talous perustuu siihen, että osataan tehdä parempia tuotteita ja palveluja kuin kilpailijat. Luovista osaajista on muodostunut keskeinen kilpailutekijä.

Pia Poutanen ja Anu Hietala kirjoittivat (HS Mielipide 16. 4.), että taideopiskelu kehittää kykyä ratkaista ongelmia ja kasvattaa luovia tulevaisuudentekijöitä. Taiteen avulla koemme uutta, kysymme ja kyseenalaistamme. Luova osaaminen synnyttää myös työtä ja hyvinvointia.

Tämä pätee myös tutkimuksessa ja koulutuksessa. Aalto-yliopistoa perustettaessa taide ja muotoilu yhdistettiin osaksi tieteen, tekniikan ja kauppatieteen kokonaisuutta. Opiskelijat voivat nivoa eri alojen opintoja yhteen. Vuorovaikutus elinkeinoelämän kanssa on osa opintoja. Yrittäjyyskoulutus luo edellytyksiä monialaisuudesta ponnistaville yrityksille.

Esimerkkejä tämän strategian vaikutuksista on jo näkyvissä. Suomalaiset muotisuunnittelun opiskelijat voittavat kansainvälisiä kilpailuja valmistamalla itse myös materiaalit. Materiaaliosaamista ja muotia voidaan myös hyödyntää vaikka tulevaisuuden selluloosaratkaisujen kehittelyssä. Käyttäjälähtöinen muotoilu luo parhaimmillaan materiaalisen tuotteen tai palvelun käyttäjälle kulttuurista lisäarvoa.

Kuvataideopettajien koulutus on edellytys luovalle taloudelle, ja taidekasvatus on tärkeä nivoa yhteen muun arvonluonnin kanssa. Julkisia taidelaitoksia ja luovan alan yrityksiä ei tulisi nähdä kilpailijoina vaan yhteistyökumppaneina. Samalla on muistettava taiteen itseisarvo.

Taide ansaitsee paikkansa ja tuottaa lisäarvoa yhteiskunnalle samoilla keinoilla kuin tiedekin, rikastavan yhteistyön kautta.

Tuula Teeri
rehtori, Aalto-yliopisto
Anna Valtonen
dekaani, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat