Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastensuojelun avohuollossa ei aina toteudu lapsen etu

Mielipide
 
Kaksi lastensuojelun sosiaalityöntekijää

Kokeneina lastensuojelun sosiaalityöntekijöinä haluamme osallistua lastensuojelukeskusteluun. Lastensuojelun avohuollon tavoitteena on perheen pitäminen koossa mahdollisimman kevyellä puuttumisella perheen yksityisyyteen. Työskentelytavat ja tavoitteet määrittyvät suoraan lastensuojelulaista. Kokemuksemme mukaan perheen pitäminen koossa tapahtuu usein kuitenkin lasten hyvinvoinnin kustannuksella.

Työskentely avohuollossa on vanhempikeskeistä. Asiakassuunnitelmissa ei aina mainita lasta lainkaan. Niissä kerrotaan pääasiassa vanhempien ongelmista ja keinoista, joilla vanhempia on tuettu ja ongelmia yritetty vähentää. Myös aiheesta tehdyissä tutkimuksissa havainnot ovat yhteneväisiä omien havaintojemme kanssa.

Lastensuojelulain mukaan kaikki avohuollon tukitoimet on kokeiltava ennen lapsen sijoitusta. Tämä on johtanut siihen, että sijoitukseen tulevalla lapsella on takanaan useita sijoituksia yksin tai yhdessä perheensä kanssa. Lasta pompotellaan vuosia erilaisten sijoitus- ja kuntoutuspaikkojen, kodin ja sukulaisen välillä.

Surullisinta on, että lapsi ei kykene enää luottamaan eikä kiintymään aikuisiin eikä luottamaan olosuhteiden pysyvyyteen. Tämä näkyy esimerkiksi vaikeina käytöshäiriöinä. Näille lapsille on vaikea löytää sijaiskasvattajia, jotka kykenevät vastaamaan heidän tarpeisiinsa.

Tutkimusten mukaan lapsen kuntoutus vie yhtä pitkään kuin mitä vaurioittava elämäntilanne on saanut jatkua. Esimerkiksi koko elämänsä ajan avohuollon tukitoimien kokeilujen kohteena olleen 13-vuotiaan lapsen kuntoutuminen kestää todennäköisesti 26-vuotiaaksi saakka.

Lastensuojelulaki velvoittaa perheen jälleenyhdistämiseen. Laki ei tunne tilannetta, jossa perhettä ei voisi jälleenyhdistää. Vanhemmalla on oikeus hakea huostaanoton purkamista rajattomasti. Tämä horjuttaa lapsen turvallisuudentunnetta sijaishuoltopaikassa. Voi vain kuvitella, mitä jatkuva pelko ja jännitys turvallisten aikuisten ja olosuhteiden menettämisestä aiheuttavat lapselle.

Harvat sijoitettujen lasten vanhemmat kykenevät asettamaan lapsensa tarpeet omiensa edelle. Juuri sen vuoksi heidän lastensa huostaanotto on tarpeellinen.

Lain vaatimus perheen jälleenyhdistämisestä hämmentää. Lain mukaan ensisijainen sijaishuollon muoto on perhesijoitus. Lapsi hyötyy perhesijoituksesta vain, jos hän voi olla tasa-arvoinen perheenjäsen ja muodostaa kiintymyssuhteen sijaisvanhempiinsa. Miten lapsi voi kiintyä sijaisvanhempiin, kun täytyy koko ajan olla valmiina palaamaan milloin tahansa biologisten vanhempien luokse? Mitä lainsäätäjä on oikein ajatellut?

Inhimillisempää ja tuloksellisempaa olisi muuttaa lastensuojelulakia siten, että avohuollon tukitoimia voisi kokeilla enintään 1–2 vuotta. Jos vanhemmat eivät sen jälkeenkään kykenisi tarjoamaan lapselleen riittäviä kasvuolosuhteita, lapsi sijoitettaisiin perhehoitoon (tarvittaessa laitoshoitoon) pidemmäksi aikaa. Näin vanhemmat saisivat omaa aikaa pulmiensa ratkaisemiseksi ja lapset saisivat ajoissa kuntoutusta oireisiinsa turvallisissa oloissa.

Lain tulisi velvoittaa vanhemmat huolehtimaan kuntoutumisestaan esimerkiksi siten, että vanhemmilla olisi enintään kaksi vuotta aikaa sitoutua kuntoutussuunnitelmaansa lapsensa sijoituksen jälkeen.

Perhe voitaisiin jälleenyhdistää, jos vanhempi etenisi kuntoutumisessaan, lapsi olisi eheytynyt riittävästi ja kotiutus nähtäisiin lapsen edun mukaisena. Muussa tapauksessa lapselle tulisi turvata lailla oikeus asua sijaishuoltopaikassaan aikuisuuteen saakka.

Lasten ja vanhempien tervettä, lasta tukevaa suhdetta voidaan ylläpitää ja kehittää siten, ettei lapsen elämä ole jatkuvasti vaakalaudalla.

Kaksi lastensuojelun
sosiaalityöntekijää
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat