Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkoyhteydet kuntoon digitalisaatiota varten

Mielipide
 
Tiina Vähätalo

Uuden hallituksen päälinjauksiin kuuluu kasvun hakeminen digitalisaation avulla (HS 30. 5.). Myös liikenne- ja viestintäministeriö tavoittelee toimillaan riittävän laajakaistaverkon takaamista koko maahan. Digitalisaatio on nykypäivää ympäri Suomen, ja tulisi muistaa, että näin on myös haja-asutusalueilla.

Jotta Suomi pysyisi mukana tietoyhteiskunnan kehityksessä ja jotta kansalaisille pystyttäisiin luomaan tasa-arvoiset mahdollisuudet digitaalisten palvelujen käyttämiseen, tietoverkkoyhteyksiä on kehitettävä ja modernisoitava koko maassa.

Investoinnit infrastruktuuriin ovat digitaalisen kehityksen perusta. Nykyisin investoinnit tuntuvat keskittyvän taajama-alueille, eikä kansalaisten tasa-arvoisuus tälläkään saralla tunnu toteutuvan, jos ryhtiliikettä ei tapahdu pikaisesti. Haja-asutusalueet jäävät paitsioon ja maaseutu autioituu entisestään, jos sinne ei saada ajanmukaisia tietoverkkoyhteyksiä.

Mobiiliyhteydet eivät riitä alati lisääntyvän sähköisen tietomäärän välittämiseen, ja ikääntyvät, adsl-yhteyksiin käytetyt kupariverkot rapistuvat käsiin. Näiden verkkojen suorituskapasiteetti on myös rajallinen.

Digitalisaation onnistumisen avainasemassa on kestävä ja huippunopea valokuituverkko. Se kestää tulevaisuuden tietokuormituksen ja tukee myös mobiiliverkon toimivuutta. Jos valokuituverkkoja ei rakenneta riittävästi, myöskään mobiiliyhteydet eivät toimi luvatuilla tiedonsiirtonopeuksilla.

Huippunopeasta valokuituverkosta hyötyisivät kaikki, ja verkon hyödyt ulottuisivat bruttokansantuotteeseen asti. Suoraa taloudellista hyötyä valokuituverkon rakentamisesta olisi esimerkiksi kunnille, sillä kunnolliset datayhteydet houkuttelevat elinkeinoelämän toimijoita sekä asukkaita kuntiin. Julkisten palvelujen säästöt olisivat järjettömän suuret ajatellen jo yksin terveydenhuollon vielä käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Kun työn tekemisen uudet mallit yleistyvät, tehokkaan etätyön mahdollistaminen lisäisi työväestön henkistä hyvinvointia ja vähentäisi ympäristön kuormitusta, monista muista hyödyistä puhumattakaan. Vaikutukset olisivat merkittävät kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Digitaalisten verkkojen rakentaminen myös haja-asutusalueille on yhteiskunnan tehtävä. Pelkästään sähköisiä palveluja ei voi kehittää ennen kuin kaikilla kansalaisilla on infra, joka kestää niiden käyttämisen.

Valtiovallan ja kuntien tulisi jo lähitulevaisuudessa investoida rahaa hankkeisiin, joilla kehitetään etenkin haja-asutusalueiden tietoverkkoyhteyksiä ja tuetaan niiden asukkaiden pysymistä digitalisaation kelkassa.

Tiina Vähätalo
filosofian maisteri
Julkujärvi, Ylöjärvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat