Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhat valokuvat talteen muistitikuille

Mielipide
 
Leo Backman

Vanhojen valokuvien ja kuvanauhatallenteiden pelastamisesta kertova kirjoitus (HS Kotimaa 3. 6.) antoi osin vanhentunutta tietoa tallennettavien cd- ja dvd-levyjen säilyvyydestä sekä käytettävyydestä.

Yleisin syy kertatallenteisten, valottomaan tilaan ja säilytyskoteloihin suljettujen levyjen tuhoutumiseen on niiden voimakkaista syaaniyhdisteistä koostuvan tallennekalvon jatkuvasti etenevä "haalistuminen". Samalla kalvoon poltetut mikroskooppisen pienet merkit leviävät ja levy muuttuu lukukelvottomaksi.

Kaupasta ostettujen, sarjavalmisteisten cd- ja dvd-levyjen säilytyksessä pahin uhka ovat levykoteloiden pahvikorteista vapautuvat rikkiyhdisteet. Ne saattavat "ruostuttaa" levyn merkkikalvon lukukelvottomaksi alle vuodessa.

Toisin kuin kirjoituksessa mainittiin, omia kuvanauhatallenteita ei enää kannata arkistoida dvd-levyille. Dvd:n informaatiotiheys on noin viisinkertainen verrattuna cd-levyyn, joten varsinkin halpojen levyaihioiden "itsetuhoutuminen" on vielä todennäköisempää.

Varmempi, ilmansaasteilta suojattu muistiväline ovat sähköiseen tallennukseen perustuvat muistitikut. Tikuille siirrettyjä valokuvia tai video-otoksia voi myös katsoa suoraan nykyaikaisilla taulutelevisioilla.

Leo Backman
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat